Fikri olan 30 bin gence iş fırsatı

Sabancı Topluluğu, “Gençlik Seferberliği” kapsamında fikri olan 30 bin gence kapılarını açıyor. 18-34 yaş arası yeteneklere verilecek destekle gençlerin girişimci olması sağlanacak. Gençler 3 yılın sonunda ortak şirket kurabilecek.

AKŞAM

YAŞAR KIZILBAĞ

Sabancı Topluluğu, beyin gücünün Türkiye'de kalması, ülke çapında gençlere, girişimcilere inovasyona ve teknolojiye erişim konusunda fırsat eşitliği sağlanması için Sabancı Gençlik Seferberliği'ni başlatıyor. Seferberlik kapsamında, önümüzdeki 3 yıl boyunca Türkiye'nin pek çok bölgesini kapsayacak Sabancı Teknoloji ve Etki Merkezleri Ağı kurulacak. Sabancı Teknoloji ve Etki Merkezleri, 18-34 yaş arasındaki genç yeteneklere açık olacak. Proje kapsamında 3 yıllık bir dönemin sonunda, yurtiçinde 34 ilde ve 35 üniversitede, yurtdışında ise en az 2 merkezde ve 2 üniversitede olunması; projenin sonunda ise en az 30 bin gence ulaşılması hedefleniyor.

GİRİŞİMCİ YETİŞTİRECEK

Projeye dahil olanlara kaynaklarını ve Ar-Ge merkezlerini açacak olan Sabancı gençlerin girişimci olmasını sağlayacak. Ayrıca iş fikrinin üretim ve şirketleşme sürecinde de destek sağlayacak. Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Sabancı Holding CEO'su Cenk Alper "Beyin göçünü beyin gücüne çevireceğiz. Geleceğimizi kimseye vermiyoruz. Ne ABD ne de Kanada... Tabii ki gençlerimiz gidip eğitim alsınlar ama dönüp burada çalışsınlar. Yapay zekanın iyi çalışması için gerçek zekalara ihtiyaç var. Tüm kaynaklarımızı ve tüm teknoloji altyapımızı gençlere açacağız. Eskiden 'altın bilezik' kavramını daha çok meslekler için kullanırdık. Bugün yeni altın bilezik; fikir, fırsat, hayal ve özgürlük dörtgeninde şekilleniyor. Dolayısıyla, bu merkezlerimiz, buralardaki programlarımız gençlerimizin yeni altın bileziği olacak" dedi.

HIZLI OLAN KAZANIR

Alper "Dünyada hızlı olanın kazanacağı bir dönemdeyiz. Sabancı bu topraklarda yaklaşık 100 yıldır kalıcı değer yaratıyor. Bu değeri yaratabilmesinin bazı nedenleri var. Umutlu olmak, Türkiye'nin potansiyeline inanmak, gençlere güvenmek" diye konuştu.

İSTEYEN ŞİRKETİNİ KURABİLECEK

Alper "Gençlerin değişim yaratma gücü ile Sabancı Topluluğu'nun gücünü bir araya getirirken, Türkiye'de yeni bir sosyal girişim modelinin temellerini atacağız" dedi. Bu projeyle birlikte, gençlere balık tutabilecekleri geniş bir ekosistem inşa ettiklerinin altını çizen Cenk Alper, "İsteyen bizimle birlikte yeni teknolojiler geliştirecek, isteyen kendi şirketini kurmak için çalışacak" dedi.

18-34 YAŞ ARALIĞI BAŞVURABİLECEK

Başvurular www.sabancigenclikseferberligi.com adresinden yapılacak. Başvurular ve eğitim programlarına katılım ücretsiz olacak. Siteyi şimdiden 175 bin kişi ziyaret etti.

Proje kapsamında 18-34 yaş aralığındaki tüm gençlere açık sertifikalı eğitim programları düzenlenecek, tüm katılımcılara yeni beceri ve yetkinlikler kazandırılacak.

Bu merkezlerde geliştirilen iş modellerinin Sabancı, Türkiye ve dünya girişimcilik ekosistemlerine entegre olması sağlanacak.

Bu merkezlerden çıkan girişimlerin büyümesi için gerekli altyapı hizmeti verilecek; başarılı girişimlere finansmana erişim olanağı sağlanacak.

Üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, yeni mezunlar, kariyerinin başında olan genç profesyoneller ve iş fikrini hayata geçirmek isteyen girişimciler başvuru yapabilecek.