Ferrero'dan 26 bin üreticiye 'izlenebilir tarım' eğitimi

Dünyanın en büyük çikolata üreticilerinden Ferrero tüketicilerin talebiyle harekete geçti. Firma 26 bin çiftçiye ‘izlenebilir üretim’ eğitimleri verdi. 

Miray ÇİMEN

Ferrero Fındık Genel Müdürü Bamsı Akın, gıda endüstrisindeki taleplerin değiştiğini ve tüketicilerin artık aldıkları ürünlerin izlenebilir olmasını, üretiminde çocuk işçi çalıştırılmamış olmasını önemsediğini vurguladı. Ferrero olarak bu kriterleri yerine getirmek için ‘Değerli Tarım Projesi’ni hayata geçirdiklerini anlatan Akın, “Şu ana kadar 26 bin fındık üreticisine 21 sosyal uzmanımız ve 69 ziraat mühendisimizle izlenebilirlik eğitimleri verdik. Fındık işine yılda 25 milyon TL, izlenebilirlik işine de 2 milyon TL  yatırdık. Değerli Tarım projemizle dekar başına üretimi 100 kg'den 350 kg'ye çıkardık" dedi. 

Fındıkta en önemli merkez Türkiye 

Dünyada 1 milyon ton kabuklu fındık üretimi olduğunu belirten Akın, “Bunun yarısı iç fındık eder. Türkiye’de üretim 600-700 bin ton. Ferrero, bazı yıllar Türkiye üretiminin 3'te 1'ine yakın fındık alabiliyor. Türkiye fındık üretiminde dünyada en önemli merkez” dedi. Üretimin yüzde 70’ini kendilerinin kullandığını ifade eden Akın, kalan kısmı diğer kullanıcılarına gönderdiklerini söylerine ekledi.