FED'in peşine takıldılar

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın sert faiz artırımının ardından merkez bankaları da peş peşe adım atmaya başladı.

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 75 baz puanlık sert faiz artırımının ardından merkez bankaları da peş peşe adım atmaya başladı. İlk faiz artışları İngiltere, İsviçre ve Hong Kong'dan geldi. İşte atılan adımlar:

İNGLİTERE: Merkez Bankası Para Politikası Komitesi (BoE, dün yaptığı toplantıda politika faizini beşinci kez artırdı ve son 13 yılın en yüksek seviyesine çıkardı. Politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 1,25'e çıkaran BoE PPK, kararı 3'e karşı 6 oyla aldı.

İSVİÇRE: Merkez Bankası, Fed'in faizleri 75 baz puan artırmasından sonra sürpriz bir kararla rekor düşüklükteki politika faizini 50 baz puan artırarak eksi yüzde 0,25'e çekti. Böylelikle banka 2007 yılından beri ilk faiz artışı kararını aldı.

HONG KONG: Para Otoritesi, FED'in faiz oranını yükseltmesinin ardından faiz oranını aynı seviyede yukarı çıkardı.

Bu arada FED'in kararı sonrası piyasalar güne pozitif başladı. Ancak daha sonra hava değişti. Güne artışla başlayan Borsa İstanbul yüzde 1.88 değer kaybetti. Dolar ise iç piyasada yüzde 0.3 arttı.