2021 Kasım ayı FED faiz kararı ne oldu? FED faiz kararı açıklandı!

FED faiz kararı ile ilgili yeni gelişmeler yakından takip ediliyor. Yapılan toplantı öncesi Fed Başkanı Jerome Powell bankanın varlık alımlarını azaltmaya başlama yolunda olduğunu, yüksek enflasyonun ise gelecek yıla kadar sürebileceğini ifade etmişti. İnternet aramalarında yoğun bir şekilde araştırılan ''FED faiz kararı ne oldu, açıklandı mı?'' sorusunun yanıtı ile ilgili tüm detaylar haberimizde.

FED'in faiz oranlarını hem daraltma hem de artırma konusunda ılımlı bir hızda ilerlemesine ilişkin beklentiler, pek çok katılımcı tarafından eleştiri kaynağı oldu. Geçtiğimiz ay uygulanan enflasyondaki son artışın geçici olduğunu söylemeye devam ederken, birçoğu hala alarm zillerini çalmaya devam ediyor. Peki Kasım ayı FED faiz kararı açıklandı mı? 2021 FED faiz kararı ne oldu? İşte son durum...

ABD Merkez Bankası (Fed) bu kasım ve aralık ayında yaptığı toplantıların ardından bu yılın toplantılarını tamamlayacak.

FED FAİZ KARARI AÇIKLANDI! - 3 KASIM 2021

Fed toplantısı 2-3 Kasım tarihleri aralığında yapıdı.

ABD Merkez Bankası (Fed) faizlerde değişikliğe gitmedi.

ABD Merkez Bankası (Fed) beklendiği faizleri yüzde 0-0.25 aralığında bıraktı. Fed, politika faizindeki son değişikliği 15 Mart 2020'deki toplantıda 100 baz puan indirimle gerçekleştirmişti.

Fed'in bu yılın geri kalanındaki kasım ayından sonraki son toplantısı ise aralık ayında yapılacak.

Enflasyonla ilgili artan endişelerin ortasında, CNBC Fed Anketi'ne katılanlar, Federal Rezerv'in Çarşamba günü bir daralma kararı açıklayacağına ve önceki tahminlerden çok daha erken faiz oranlarını artırmaya başlayacağına inanıyor. Ankete katılanlar ezici bir çoğunlukla Fed'in Çarşamba günü yaptığı açıklamada aylık varlık alımlarını azaltma kararını açıklayacağını ve Kasım ayında azalmaya başlayacağını tahmin ediyor. Fed'in aylık 120 milyar dolarlık Hazine ve ipoteğe dayalı menkul kıymet alımlarını ayda 15 milyar dolar azaltması bekleniyor ve bu da alımları Mayıs ayına kadar sona erdirilmesi bekleniyor.

Ankete katılanlar ayrıca son ankette ilk faiz artırımı tahminlerini Aralık ayından Eylül 2022'ye kaydırdı. Ancak Eylül ayı ortalaması daha agresif bir görünümü maskeliyor: Ankete katılan 25 kişinin %44'ü Fed'in Temmuz ayına kadar faiz oranlarını artıracağına inanıyor, bu da faiz artırımlarının sadece birkaç ay sonra daralmanın sonunu takip edeceği anlamına geliyor.

Bilindiği üzere Koronavirüs krizi sırasında FED ve Avrupa Merkez Bankası, dünya rezerv para birimlerini basan merkez bankalarıdır.

Fed'in kısa vadeli faiz oranlarını sabit tutması muhtemel, ancak 2-3 Kasım tarihli Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının sonunda, her biri ne kadar tahvil alacağını resmi olarak yavaşlatmayı veya azaltmayı planladığını duyurdu.

Fed'in pandemi kaynaklı olağanüstü kurtarma misyonunun ardından politikayı yeniden normalleştirmenin ilk resmi adımı olan tahvil alımından uzaklaşma kararı, ekonominin ne kadar ilerleme kaydettiğini gösteriyor.

Powell, Uluslarası Ödemeler Bankası (BIS) ve Güney Afrika Merkez Bankasının (SARB) Yüzüncü Yıl Konferansı'nda konuştu.

Arz tarafındaki kısıtların daha da kötüleştiğine dikkati çeken Powell, "Arz kısıtları ve yüksek enflasyonun beklenenden daha uzun süre devam etmesi, gelecek yıla kadar sürmesi muhtemel ve aynı şey ücretler üzerindeki baskı için de geçerli." dedi.

Powell, söz konusu kısıtların azalması ve istihdam kazanımlarının artmasıyla enflasyonun hedefe yaklaşacağını belirterek, "Enflasyonun sürekli olarak yükselme riskini görseydik, kesinlikle araçlarımızı kullanırdık." diye konuştu.

Fed'in politikasının çeşitli sonuçlar için konumlandırıldığından emin olunması gerektiğini vurgulayan Powell, "Ekonomi beklendiği gibi gelişirse gelecek yılın ortasına kadar tamamlanacak varlık alımlarımızı azaltma yolunda ilerliyoruz." ifadesini kullandı.

Varlık alımlarını azaltma zamanın geldiğini düşündüğünü belirten Powell, faiz oranlarını artırma zamanın ise geldiğini düşünmediğini kaydetti.

Powell, sabırlı olunması ve iş gücü piyasasının iyileşmesine izin verilmesi gerektiğini söyledi.

SON TOPLANTIDA ALINAN KARAR

Eylül ayında gerçekleşen toplantıda ABD Merkez Bankası (FED), beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı. Açıklamada, federal fon oranı için hedef aralığın yüzde 0 ile 0,25 arasında tutulmasının kararlaştırıldığı kaydedildi.