FED: Biz menfaatimizi düşünürüz

FED'den BM ve IMF'ye ‘önce ülkem' yanıtı. BM ve IMF'nin FED'e yaptığı ‘Dünyanın geri kalanını da düşünün' uyarısına San Francisco Fed Baş-kanı Mary Daly yanıt verdi. Daly “Merkez bankaları hizmet ettikleri ülkeler için politika üretir” dedi.

Birleşmeş Milletler (BM) ve IMF'nin "Faiz yarışı dünyayı krize sürükler. 'Dünyanın geri kalanı'nı da düşünün" uyarısına FED'den yanıt geldi. CNN'e konuşan San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, enflasyonu yüzde 2'lik hedefe düşürmek için faiz artışlarının devam etmesi gerektiğini söyledi. Daly faiz artırımlarının ekonomiyi yavaşlattığını ve diğer ülkelerin para birimlerini etkilediğini belirterek "Ancak dünyanın neresinde olursa olsun Merkez Bankaları hizmet ettikleri ülkeler için politika oluşturmalı. Sonrasında bu adımların küresel ekonomiye etkilerine dair tetikte olmalı, çünkü bu da bulmacanın bir parçası" şeklinde konuştu.

TOPLANTI 3 KASIM'DA

IMF Başkanı Kristalina Georgieva FED'in politikalarının dünyanın geri kalanı üzerindeki etkisini dikkate almasını istemişti. BM de FED'e "Faiz artışını durdurun" çağrısı yapmıştı. FED, politika faizini geçtiğimiz eylül ayında 75 baz puan artırarak yüzde 3-3.25 aralığına yükseltmişti. FED 3 Kasım'da yeni faiz toplantısı yapacak. FED son toplantısında bu yıl en az bir kez daha aynı orada faiz artırımının gündemde olduğunun sinyalini vermişti.

ENDİŞELER ARTIYOR

FED'in yüksek enflasyonu durdurmak için faiz oranlarını yükseltmeye başladığından bu yana küresel piyasalar düşüş eğiliminde hareket ediyor. FED'in faiz artışlarının resesyona yol açacağı endişeleri birçok kurum tarafından dile getiriliyor.

FAİZ ABD'LİLERİ DE İKİYE BÖLDÜ

ABD'de yapılan bir araştırma, ülke halkının faiz artırımları konusunda ikiye bölündüğünü gösteriyor. Amerikalıların yarısı, durgunluk anlamına gelse dahi enflasyonun bir an önce kontrol altına alınmasını istiyor. Bloomberg'ün haberine göre anketin sonuçlarına göre, piyasaların oynaklığı ve işten çıkarmalarla, Amerikalıların 3'te 2'sinden fazlası şirketlerin personel sayısını azaltmaya veya daha az işe almaya başlayacağından endişe duyuyor. Haberde, "Tüketicilerin borç için ödemek zorunda kalacakları faiz oranları da bir endişe kaynağı. Faiz ödeyen Amerikalıların 4'te 3'ü, aylık bütçeleriyle ilgili endişelerini dile getiriyor" denildi.

DTÖ'DEN SERT REVİZYON

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), gelecek yıl küresel mal ticaretine ilişkin büyüme beklentisini enerji fiyatlarının, yükselen faiz oranlarının ve artan gıda ve gübre faturalarının ithalat talebini azaltacağı beklentisiyle yüzde 3.4'ten yüzde 1'e indirdi.

ABD'Lİ MİLYARDER: FAİZ ARTIRIMI FELAKET OLUR

ABD'li milyar Starwood Capital Group'un CEO'su ABD'li milyarder Barry Sternlicht, FED'in faiz artırımlarına devam etmesi halinde, küresel ekonomiye zarar vermeye başlayacağını söyledi. Sternlicht, "Sadece burada değil, tüm dünyada inanılmaz felaketlere neden olacaklar" dedi. Sternlicht, FED'in dolarıı artıran eylemlerinin şimdiden döviz piyasalarını karıştırdığını kaydetti.