İstanbul'da ikamet eden vatandaşlar deprem riskinin daha az olduğu bölgelerdeki konutlara talep gösteriyor. Başakşehir, Arnavutköy gibi ilçeler araştırılırken, 1999 yılı öncesi yapılan konutlara ilgi düştü. Bazı ev sahipleri ise fay hattına yakın olan bölgedeki evlerini satılığa çıkardı. Kirada oturanlar ise daha az risk altında olan ilçelerdeki konutlara ilgiyi artırdı. Özellikle kiralık dairelere talebin olduğunu ancak satılıklara talebin biraz daha azaldığını söyleyen emlakçı Şerafettin Başaran, "Vatandaşlar şu anda yeni binalara talep gösteriyor. Eskiden 1999 deprem öncesi olan konutlara ilgi varken şu anda ilgi azaldı" dedi.
ESKİYE RAĞBET YOK
Başaran "Vatandaşlar, İstanbul'un fay hattından uzak deprem riski daha az bölgelerine göç etmeye başladı. Daha riskli ilçelerde oturanlar evlerini satıp, daha az riskli bölgelere gitmek istiyor. Az da olsa şehir dışına gitmek isteyenler de oluyor" dedi. Eski binalara talebin olmadığını, fiyatların da sabit kaldığını belirten Başaran, "Yaşanan deprem felaketinin etkisiyle şu anda eski binalara ilgi azaldı. Deprem riskinin daha az olduğu Başakşehir, Kayaşehir, Arnavutköy civarlarında daha çok talep var" dedi.
ÖNCE TEST YAPTIRILIYOR
Emlakjet CEO'su Tolga İdikat, insanların büyük bölümünün evlerinin depreme dayanıklı olup olmadığını ölçme arayışına girdiğini kaydetti. İdikat "Şu anda insanlar öncelikle evlerine baktırıyorlar. Semt değişikliği, durumu çok iyi olan üst gelir grubunda ve bu da sınırlı durumda" diye konuştu. İdikat, bu kesimin daha çok Kağıthane, Beşiktaş, Başakşehir, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Ataşehir gibi ilçelere yöneldiğini söyledi. Bursa'da hizmet veren Yatırım Uzmanı Sezgin Oruç ise "Depremin ardından Bursa'da arsa ve müstakil evlere yoğun bir talep var" dedi.
KİRACILAR DA TEST İÇİN BAŞVURABİLECEK
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yurttaşların "hızlı bina tarama yöntemi" ile binalarının risk durumunu sorgulayabilmeleri için 2019 yılında başlattığı ve depremler sonrası ciddi yoğunluk yaşanan projede, başvuru için tapu şartı aranıyordu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, kiracıların da başvuru yapabilmesinin önünün açıldığını duyurdu. Projeye, 2000 yılından sonra inşa edilen binaların da dahil edildiğini belirten Ekrem İmamoğlu "İBB ekiplerimizin yaptığı hızlı tarama yöntemi ile bina incelememize kiracılar ve 2000 yılı sonrası yapılar için de başvuru yapılabilecek. 2000 yılı öncesi inşa edilen yapıları önceleyerek binalarınızı inceleyeceğiz" dedi. İmamoğlu, bir başka paylaşımında ise, riskli binaların yıkımına başlandığını belirtti.
HASAR TESPİTİNE İTİRAZ SÜRESİ BİR AY
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, deprem bölgesinde ilan edilen hasar tespit sonuçlarına bir ay içinde itiraz edilebileceğini duyurdu. Yeniden yapılan hasar tespiti kesin sonuç olarak kabul edilecek. Bakanlık verilerine göre, depremden etkilenen 11 ildeki yapıların yüzde 70'inde inceleme yapıldı. 130 bin binanın 430 bin bağımsız bölümünün yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı durumda olduğu belirlendi. Açıklamada "Binanızın hasar durumunu, e-Devlet ya da www.hasartespit.csb.gov.tr adresinden öğrenebilir, hasar tespit başvurularınızı bu adreslerden yapabilir veya afet bölgelerindeki mobil iletişim merkezlerine başvurabilirsini" denildi.