Fatura hafifledi! Hem evi hem esnafı rahatlatan tarife

Faturada hem evi hem esnafı rahatlatan tarife. Elektrikte esnafı da rahatlatacak yeni tarife devreye girdi. KDV'nin yüzde 8'e indirilmesi ve yeni iyileştirmelerle faturalar, yüzde 14'e kadar düşecek. Kademeli uygulamaya dahil olan ticarethanelere ise yüzde 25 indirim geldi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan elektrikte KDV indirimi ve kademeli tarifedeki yenilikler Resmi Gazete'de yayımlanarak, dün itibarıyla uygulamaya girdi. TRT Haber'de ilişkin soruları yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, özellikle dar ve orta gelir grubunda yer alan vatandaşların lehine iyileştirmelerin detaylarını paylaştığını belirterek, mesken abone grubunda yer alan tüketiciler için KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüldüğünü anımsattı.

240 KİLOVATSAATE ÇIKTI

Dönmez, bu grupta hane halkı, ibadethaneler, sivil toplum kuruluşları, vakıflar, dernek ve cem evlerinin olduğunu belirterek, "Kırsal alanlardaki vatandaşlarımızın içme suyu şebekesindeki üretim ve dağıtımda ihtiyaçları vardı. Bunlar da en düşük tarifeye dahil edilmiş oldu. KDV yüzde 18'den 8'e düşürüldü ve birinci kademe bir miktar daha yükseltildi. Yeni uygulamayla düşük tarife limiti günlük ortalama 8, aylık ise 240 kilovatsaat oldu" dedi. EPDK'nın açıklamasında, limiti aşarak 240 kWh tüketen bir abonenin elektrik faturalarında yüzde 14 ucuzlama sağlanacağı, şubat ayı itibariyle 240 kWh tüketimin yaklaşık 350 TL olan bedelinin 302 TL'ye gerileyeceği vurgulandı.

KAPSAM GENİŞLETİLDİ

EPDK ayrıca tarife uygulama esaslarında da değişiklik yaparak, 1 Mart'tan geçerli olmak üzere, vakıf ve derneklerin iktisadi işletmeler hariç olmak üzere, dernek, vakıf merkez ve şubeleri, cemevleri, köylerdeki içme suyu temin ve dağıtım amaçlı tesisleri mesken abone grubuna dahil etti. Böylece bu kuruluşlar da daha ucuz elektrik abone grubuna geçmiş oldu.

ÇİFTÇİNİN DE MALİYETİ DÜŞECEK

Bakan Dönmez, tarımsal sulamada çiftçilerin kullandığı elektrikle ilgili olarak da KDV'yi yüzde 18'den 8'e indirerek iyileştirilme yapıldığını belirtti. Bu da çiftçinin üretim maliyetini azaltacak. Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Mehmet Ali Ünal, "Matrah üzerinden hesaplanan vergi indirimi sonrası 100 bin kilovatsaatlik elektrik faturasında yaklaşık 15-20 bin lira gibi bir indirim olacağını hesaplamak doğru olacaktır. Bu önlemler gösteriyor ki devlet vatandaşını ve çiftçisini korumak içn çalışıyor" dedi.

ETKİSİ NİSAN AYI İTİBARIYLA GÖRÜLECEK

Ticarethanelerde de kademeli uygulamaya geçildiğini belirten Dönmez, bu abonelerin günlük 30 kilovatsaate, aylık 900 kilovatsaate kadar tüketimi olan ilk dilimine yüzde 25 indirim uygulanacağını ifade etti. Dönmez, şunları kaydetti: "Faturalarda yüzde 8 ila 14 arasında bir indirime denk geliyor. Daha önce birinci kademede KDV dahil 1 kilovatsaat için 137 kuruş ödenirken bu düzenlemeyle 126 kuruşa, ikinci kademedeki 206 kuruş da 189 kuruşa indi. Ticarethanede bir ve ikinci kademe arasında yüzde 25 iyileştirme oldu. İyileştirmelerin asıl etkisi nisandan itibaren daha rahat görülecek." 6 milyon 315 bin ticarethanenin bu limit içinde olduğu belirtildi.

4. SONDAJ GEMİSİ 1-2 AYA GELİYOR

Son dönemde yapılan sondaj faaliyetlerine ilişkin de bilgi veren Bakan Dönmez, şunları söyledi: "Karadeniz'i karış karış tarayarak, 2-2.5 ay içinde varsa yeni müjdeleri vatandaşlarımızla paylaşmak istiyoruz. Dördüncü sondaj gemimiz de 1-2 ay içinde ülke sınırlarımız içinde olur." Avrupa ülkelerinin doğalgaz ihtiyacının yüzde 40'ını Rusya'dan karşıladığına işaret eden Dönmez, Rusya'nın kontratlara uygun şekilde Türkiye'ye gaz sevkiyatını sürdürdüğünü sözlerine ekledi.