FATİH projesinde hizmet alım modeline geçiliyor

FATİH projesinde mal alımından hizmet alım modeline geçilecek. Yeni modele göre, tablet, etkileşimli tahta, ağ altyapısının gibi bileşenlerin ayrı yapılan ihalesi bir bütün halinde yapılacak.

MİRAY ÇİMEN

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, kamuoyunda “Torba Tasarı” olarak bilinen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı’nda FATİH Projesi ilem ilgili bir madde görüşüldü. FATİH projesi 2011 yılında Türkiye’deki okulların teknolojik cihazlarla donatılarak, teknik altyapılarının güçlendirilmesi amacıyla hayata geçirildi. Bu kapsamda bugüne kadar 432 bin 288 adet akıllı tahta okullara gönderildi.

1.4 milyon tablet dağıtıldı

Öğrencilere dağıtılan tablet sayısı ise yaklaşık 1 milyon 438 bin adet oldu. Bunların yanı sıra 45 bin 653 adet network yazıcı da okulların kullanımına sunuldu. 12 bin 130 okula geniş bant internet erişimi de denilen LPN erişim hizmeti sunulurken, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçen eba.gov.tr üzerinden de 150 binden fazla dijital eğitim içeriği bulunuyor. FATİH projesinin en iyi şekilde uygulanması için öğretmenlere eğitim de veriliyor. Bu kapsamda 400 bin öğretmene yüz yüze ve uzaktan olmak üzere eğitim verildi. Öğretmenlere verilen eğitimler devam ediyor. Fatih Projesinin bileşenlerini etkileşimli tahta, okulların ağ altyapı hizmetlerinin giderilmesi, taşınabilir cihaz yönetimi, etkileşimli sınıf yönetimi, tabletlerin ve tahtaların okulda birbiriyle senkronize bir şekilde kullanılabilmesi amacıyla gerekli olan yazılım, sistemin devamlılığını sağlayan çağrı merkezi, veri merkezi, proje yönetimi ve erişim oluşturuyor.

MAL TEMİNİ UYGULANIYORDU

Projenin alım modelini ise bugüne kadar ürünler birbirinden bağımsız olarak Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından mal temin etme yöntemiyle satın alınmasından oluşuyordu. Tabletlerin, etkileşimli tahtanın, ağ altyapısının ya da projenin diğer bileşenlerinin ayrı bir ihalesi yapılıyordu.

OPERATÖRLER DAVET EDİLECEK

 Komisyonda kabul edilen maddeyle FATİH Projesi için yeni bir alım modeli öngörülüyor. Buna göre, projenin tüm bileşenleri uçtan uca bir hizmet olarak Türkiye’de hizmet veren GSM operatörlerini davet edileceği bir ihaleyle, bir bütün olarak yapılacak. Konu hakkında Milli Eğitim Bakanlığı’nın hedefi bir mal alımından hizmet alım modeline geçmek.

Bölgeye bağlı sunulacak

Yeni modelle ihaleye giren ve kazanan GSM operatörleri, ihaleyi adıkları bölgeye bağlı olarak hizmet sunacaklar. Bu kapsamda, Türkiye 6 bölgeye ayırıldı. Böylece 6 kısım için ihaleye çıkılmış olacak. Bakanlığın hedefi Türkiye’nin avantajlı ve dezavantajlı bölgelerini birbirleriyle eşitleyerek, hizmetin eşit sunumunu sağlamak.