Fatih Karahan'a rekorla karşılama

Merkez Bankası Başkanlığı'na Fatih Karahan'ın atanmasının ardından ilk iş gününde borsa rekor kırdı. Gün içinde bir ara yüzde 1.35 prim yapan borsa günü ise yüzde 1.28 artışla 8.776 puandan kapattı.

Yeni haftayı Merkez Bankası'ndaki değişimle karşılayan piyasalar güne pürüzsüz başladı. Beklendiği gibi döviz cephesinde gözle görülür bir değişim olmazken borsada ise rekor geldi. Merkez Bankası Başkanlığı'na Fatih Karahan'ın atanmasının ardından ilk iş gününde borsa rekor kırdı. Gün içinde bir ara yüzde 1.35 prim yapan borsa günü ise yüzde 1.28 artışla 8.776 puandan kapattı. Borsadaki artışta banka hisseleri de etkili oldu. Banka hisseleri yüzde 2.7 değer kazandı. Analistler, küresel piyasalarda, ABD ekonomisinde resesyon endişelerinin önemli derecede azalmasına karşın ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz indirimlerine başlayacağı tarihe ilişkin tahminlerin ötelenmesiyle karışık bir seyir izlendiğini belirterek, yurt içi piyasaların pozitif ayrıştığını söylediler.

MERKEZ'DEN 2 YENİ ADIM

Fatih Karahan'ın başkanlığa atanmasının ardından Merkez Bankası'nın yeni yönetimi bankaların uzun süredir talep ettiği zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi konusunda adım attı. Banka, kur korumalı hesaplara ilişkin yenileme ve TL'ye geçiş oranı çerçevesinde TL zorunlu karşılıklarda bankalara faiz ödeyecek. Merkez Bankası dün ayrıca döviz dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat'ta tarihi uzattı. 31 Ocak 2024'e kadar döviz hesapları TL'ye çevrilebilecek.