Faizsiz konutta devlet güvencesi için hazırlık

AK Parti, pazar payı yüzde 15'e çıkan ‘faizsiz konut sistemi'ni yasa kapsamına almak için hazırlıklara başladı. Olası mağduriyetlerin önüne geçmeyi amaçlayan tasarı ile firmalara sermaye zorunluluğu getirilecek.

YELDA GÖKDAĞ

Faizsiz konut edinme sisteminin toplam konut satış payı içindeki oranının yüzde 15'lere ulaşması, hükümeti harekete geçirdi. AK Parti, ‘Çiftlikbank’ gibi vatandaşa kâr ve gelir kazandırma vaadi vererek mağduriyet yaratan ‘saadet zinciri’ sisteminin bir benzerinin yaşanmaması için düğmeye bastı. Önümüzdeki haftalarda Meclis’e sunulacak olan teklife göre bu işi yapan şirketlere öncelikli olarak ‘sermaye şartı’ getirilecek.

Şartları sağlayan şirketlere ise devlet güvencesi verilecek.

BANKA BENZERİ YAPI

Konuya ilişkin AK Parti kaynakları “Firmaların devlet güvencesinde olmaması sisteme sistemin önemli açıklarından birini oluşturuyor. Bu nedenle yasal bir düzenleme ihtiyacı doğdu. Bankacılık lisansı için sermaye şartı isteniyor. Bu sektör için de benzer şart olacak” diye konuştu.

SİSTEMDE 250 BİN KİŞİ VAR

Daha çok geliri düşük ailelerin tercih ettiği sistemde şu an itibarıyle 250 bin kişi bulunuyor. Aileleri de dikkate alınınca en az bir milyon kişi bu sistemle ev sahibi olma hayali kuruyor. Hiçbir yasal güvence vadetmeyen şirketler, onlarca kişinin kendilerine aktardıkları parayı “battık” diyerek geri vermezlerse 250 bin aile mağduriyet yaşayacak. Yapılacak yasal düzenleme ile bu paralar devlet güvencesine alınacak.