'Faiz, yatırımın bir numaralı düşmanı'

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir, iş dünyası olarak dövizde stabilite, enflasyon ve faizde ise düşüş görmek istediklerini belirterek, “Faiz, yatırımın bir numaralı düşmanı” dedi.

ZEKİ GÜMÜŞ

Hafta sonu Uludağ Enerji'nin Kars'taki çağrı merkezinin açılışını yapan işadamı Nihat Özdemir'le dönüş yolunda pandemi sürecini, piyasalardaki gelişmeleri ve yeni yatırımlarını konuştuk. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir, iş dünyası olarak dövizde stabilite, enflasyon ve faizde ise düşüş görmek istediklerini belirterek, "Faiz, yatırımın bir numaralı düşmanıdır" dedi.

DÖVİZDE STABİLİTE ŞART

Özdemir, "Eğer bir ülkede bu üçünden birinde fazla hareketlenme olursa Türk işadamı da yabancı yatırımcı da bundan rahatsız olur" diye konuştu. "Türkiye ekonomisi artık globalleşmiştir yani dünya bize bakıyor artık" diyen Özdemir, "Finansmanlarımızın önemli bir bölümü dövize dayalı ama yatırımların belli bir kesiminde gelirlerimiz de döviz. Havalimanı, otoyollar, yapacağımız Çanakkale Köprüsü'nde olduğu gibi. Bunlarda sıkıntı yok. Ama öyle yatırımlarımız var ki finansmanı döviz olarak yapmışız gelirimiz TL'ye bağlı" ifadelerini kullandı. Bu yatırımları doğalgaz, kömür santralı ve enerji dağıtımları olarak sıralayan Özdemir, "Dövizdeki bu oynama geri ödemede bazı açıklara sebep oluyor. Bankalarla bu durumu görüşüp planları revize ederek yolumuza devam ediyoruz. Bazı genişletme ve büyütme yatırımlarımız var ama ortamın stabil hale gelmesi için beklemek durumundayız" diye konuştu.

18 NİSAN'DA ARTIŞ OLMAZ

Döviz hareketliliğini ekonominin gereği olarak değil psikolojik olarak yabancı yatırımcının Türkiye borsasından çıkmak için gösterdiği neticeye bağlıyorum" diyen Özdemir, Merkez Bankası'nın 18 Nisan'daki toplantısında faiz artırımı beklemediğini de söyledi.

PANDEMİDEN ÇIKIŞIMIZ 2023'TEN ÖNCE OLMAZ

Nihat Özdemir, "Hem 2020 hem de 2021'de pandeminin etkisini bütün dünya gibi biz de yaşıyoruz ama Türkiye mart ayında bile ihracatta rekor kırdı. İhracat artmaya devam edecek ama dünyanın pandemiden çıkışını ben 2023'ten önce görmüyorum. Aşılandırmayı sizin yalnız yapmanız yetmiyor ki. Dünyanın bunu yapması lazım. Türkiye baş etti, galip geldi, sınırları kapattı, bu Türk ekonomisinin çözümü değil" dedi. İhracatta ve ithalatta şu anda bir nakliye krizi olduğunu da belirten Özdemir "Deniz nakliye sisteminde çok büyük sıkıntı var fiyatların artması maliyetleri yükseltti. Bu sorunun çözümü için 4-5-6 ay gibi bir zamana ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

JOE BİDEN İLE ÖNCEKİLERDEN İYİ OLUR

Nihat Özdemir, ABD ile ilişkiler konusunda ise şunları söyledi: "Türkiye, Amerika'nın vazgeçemeyeceği bir stratejik ortağıdır. Bizim ABD Başkanı Joe Biden ile olan ilişkilerimizin geçmiş dönemdeki Amerikan başkanlarından daha iyi olacağına inanıyorum."