Faiz arttı, dolar düştü

Piyasaları ters köşe yaptı. Merkez Bankası 1 puanlık beklentinin aksine faizi 2 puan birden yükselterek piyasalar şaşırttı. ‘Önden yüklemeli' artış doları 7.33 liraya kadar çekti.

Merkez Bankası, merakla beklenen Para Politikası Kurulu toplantısında piyasalara sürpriz yaptı. Naci Ağbal başkanlığında toplanan kurul, 'önden yüklemeli ve güçlü bir sıkılaştırma' kararı alarak politika faizini, 2 puan artışla yüzde 19'a çıkardı. Piyasalarda beklenti 1 puan artış olacağı yönündeydi. Toplantı sonrası yapılan açıklamada "Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının yukarı yönlü riskleri dikkate alınarak, önden yüklemeli ve güçlü bir ilave parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir" denildi. Ekonomistler, Merkez'in faiz kararıyla piyasanın önüne geçerek kuşkulara çok net cevap verdiğini söylediler.

BASİRETLİ TUTUM

Prof. Dr. Hakan Kara "Kasımdan bu yana profesyonel ve basiretli bir merkez bankacılığı örneği görüyoruz" dedi. Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Murat Sağman da "Merkez Bankası kredibilitesini devam ettirdi" dedi. Bu arada dünkü artışla birlikte Naci Ağbal, göreve geldiği kasım başından bu yana politika faizindeki artış 8.75 puana ulaştı.

AĞBAL'IN FAİZ ADIMI DOLARI 7.30'A ÇEKTİ

Merkez Bankası'nın 2 puanlık faiz artırım kararının ardından döviz piyasaları hareketlendi. Karar öncesinde bir ara 7.56 seviyesini gören dolar ilk tepki olarak 7.30 seviyelerine kadar geriledi. Euro ise 8.72'ye indi. Dolardaki kayıp yüzde 2.65'e çıkarken gün sonunu 7.3075 liradan tamamladı. Çeyrek altındaki kayıp ise % 3'ü aştı.

İŞ DÜNYASI: BEKLENTİMİZİ AŞTI

MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan: Piyasa beklentilerinin üzerinde faiz artışı oldu. Bundan sonra atılacak adımların iş dünyasının yatırım hevesi ve borç yapılandırması adına nasıl bir seyir izleyeceğini görmek gerekecek.

ASKON Başkanı Orhan Aydın: Merkez politika faizini baskılayıcı unsur olarak artırma yönünde karar verdi. Lakin ülke olarak istihdamın artması, ekonomi çarklarının hızlanması açısından yatırım ve harcamalara ihtiyacımız var. Faizler yukarı yönde olduğu sürece yatırım ve harcama ortamından bahsetmek çok zor. Yatırıma ve harcamalara ihtiyacımız olduğu bir ortamda faiz artışı yaşanması canımızı yakıyor.