Fabrikanın temelini atarken yabancılar kapısını çaldı

86 yıllık tabakhane işletmecisi Burak Uyguner, “Fabrikanın temelini atarken ortaklık teklifi geldi. Yarısını bize sat ortak olalım dediler. 86 yıllık dericiyim ABD'ye deri satamadık bu fabrikayı açar açmaz 18 konteyner kolejen gönderdik” dedi.

YAŞAR KIZILBAĞ

Sanayici geleneksel üretimin yanında artık 'katma değerli' üretime de yöneliyor. 86 yıllık tabakhane işletmecisi Uyguner Deri, kurduğu Gelner Gıda fabrikasında Jelyap markasıyla önce yerli 'helal' jelatin üretti, şimdi de kolejen yatırımına hazırlanıyor. Uyguner Deri'nin 3'üncü kuşak temsilcisi Burak Uyguner, Balıkesir Gönen'de pandemi döneminde kurdukları fabrikanın ardından Türkiye'nin jelatinde net ihracatçı konumuna geldiğini söyledi.

KOLAJEN ÜRETECEK

Uyguner "Fabrikanın temelini atarken ortaklık teklifi geldi. Yarısını bize sat ortak olalım dediler. 86 yıllık dericiyim ABD'ye deri satamadık bu fabrikayı açar açmaz 18 konteyner kolejen gönderdik" dedi. Jelatinin derinin beyaz kısmından elde edildiğini anlatan Uyguner, hammaddeyi kendilerine ait 2 ayrı tabankaheden temin ettiklerini belirtti. Bir dolar milyoneri ile sohbet ederken 'Atık diye birşey yokur az inovasyon vardır' dediğini hatırlatan Uyguner hayvan kılından gübre, kanından ilaç üretimi gibi birçok katmadeğerli üretim imkanı olduğunu belirttti.

Uyguner ağustos ayı itibarıyla seri kolajen üretimine başlayacaklarını da söyledi. Gelecek dönem hedeflerini açıklayan Uyguner, "Gelner olarak 2 sene içerisinde üretimimizi 3 bin tondan 9 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz. Üretimi helal toz jelatin, helal yaprak jelatin ve kolajen olarak çeşitlendireceğiz" dedi.

DERİYİ MUTLAKA TUZLAYIN

Aynı zamanda Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Başkanı da olan Burak Uyguner yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle bir de çağrı yaptı. Uyguner "Türkiye'de yılda 3.5 milyon hayvan kesiliyor. 800 bini ise Kurban Bayramı'nda kesiliyor. 4 günde kesildiği için de düzgün deri elde edilemiyor. Derileri düzgün kesmiyoruz bari tuzlayalım" dedi.

AMELİYAT İPLİĞİ BİLE ÜRETİLİYOR

Uyguner'in verdiği bilgiye göre derinin beyaz kısmından üretilen jelatinin, yumuşak şekerden sakıza ve pastacılık ürünlerine kadar geniş bir kullanım alanı var. Ayrıca 'yara örtüsü', ameliyat ipliği ve ilaç kapsüllerinde de kullanıyor. Dünyada yoğurt üretiminde de kullanılıyor ancak Türkiye'de yasak.