1
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, sanayi sektörünün istediği eğitilmiş insan gücünün yetiştirilmesi konusunda çalışma hazırlanması talimatı verdi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, sanayicilerin ihtiyaç duydukları teknik personeli, kendi kuracakları okullarda yetiştirebileceğini belirtti.
BAKANLARA DA SUNULDU
İki aydır üzerinde çalıştıkları projeyi Bakan Avcı ve ilgili bakanlara arz ettiklerini dile getiren Gülay, geçen günlerde MEB bütçesinin TBMM'de görüşüldüğünü, Bakan Avcı'nın burada mesleki ve teknik liselerle ilgili açıklamalarda bulunduğunu anımsattı.
İŞVERENE 6 BİN 250 LİRA
Gülay şunları söyledi: “Örneğin, Kayseri'deki bir fabrika, isterse bahçeye meslek lisesi yapacak. Müdürünü, öğretmenini görevlendirecek. Öğrenciler fabrikada çalışacak, sigortaları yapılacak. Biz de öğrenci başına 4 ila 6 bin 250 lira arası ücreti iş verene teslim edeceğiz. Öğrencinin devlete maliyetinin yüzde 50 fazlasını vereceğiz. Sektör kendi insan gücünü yetiştirecek, fabrikasında çalıştıracak."
Projeyle ilgili 9 şehir incelendi
SÖZ KONUSU çalışmayla ilgili 9 şehri gezdiklerini söyleyen Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, "Sektörün bizden böyle bir talebi var. 'Elimizi taşın altına koyalım, kendi çalışanımızı gerekirse kendimiz yetiştirelim. Önümüzü açın' diyorlar. Kayseri'de bu konuyla ilgili 5 sanayi kuruluşundan teklif geldi. Henüz çalışma Bakanlar Kurulunda" şeklinde konuştu.
Okul Hamiliği Projesi
Gülay, "Her meslek lisesinin bir sektörle protokol yapması kaydıyla Okul Hamiliği Projesi'ni hayata geçirdik. Protokol için valiliklere genelge gönderdik. Öğrenciler fabrikalarda beceri eğitimi alabilece. Okullarımıza teknoloji desteği verilmesi, buradan mezun öğrencilerin hamileri olan sektörle çalışmaları, protokoldeki hususlardan bazıları" dedi.
Çıraklık eğitimi, zorunlu eğitime dahil olacak
Sanayi esnafının çırak bulamama konusunda şikayetleri olduğuna dikkati çeken Gülay, şöyle devam etti: “Bakanımızın talimatıyla mesleki eğitim merkezlerinin zorunlu eğitim kapsamına alınması söz konusu. Öğrenci 8. sınıfı tamamladıktan sonra çıraklık eğitim merkezine yazılacak. Bir gün oraya gidecek, diğer günler sanayide sektöründe devam edecek. İsterse açık liseye devam edecek. Çıraklık eğitimini bitirdikten sonra ustalık belgesi ve iş yeri açma belgesi alacak. Hem sektörde çalışacak, sigortası olacak, asgari ücretin yüzde 30'u kadar da maaş alacak. Bunlar gerçekten mesleki eğitimde sessiz birer devrim."