F-16'da devrim gibi gelişme! Teslimatlar yola çıkıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla başlayan Ukrayna savaşı Donbas bölgesinde şiddetini sürdürüyor. Ukrayna, Rusya'ya yönelik karşı saldırılarını gerçekleştirirken savunma alanında da hamle yapmaya devam ediyor. Son olarak Ukrayna'dan F-16'larla ilgili dikkat çeken bir adım geldi. Ukrayna Hava Kuvvetleri Sözcüsü Yuriy Ignat, Ukrayna topraklarında F-16 savaş pilotu eğitim merkezlerinin kurulmasını planladıklarını açıkladı.

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından dünyada savunma alanında atılan adımlar hızlandı. Ülke savunmasını artırmak isteyen ülkeler yatırımlarını savaş teknolojilerine yöneltti. Bu gelişmelerin gölgesi altında gerilim hattının içinde yer alan Ukrayna'dan yeni bir F-16 hamlesi geldi. Ukrayna, kendi topraklarında F-16 pilotlarının eğitileceği bir merkezin kurulacağını duyurdu.

EĞİTİM MERKEZİ F-16 TESLİMATLARINI HIZLANDIRACAK

Ignat, kapsamlı uçuş simülatörleriyle tamamlanacak bu eğitim merkezlerinin müttefiklerin standartlarına uyması gerektiğini ifade ederken, "Bu vizyonun gerçekleştirilmesine yönelik yolculuk, özellikle savaş koşulları altında uzun ve karmaşık olabilir" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın planladığı bu merkez için net bir tarih verilmedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Igor Zhovkva, Romanya'da F-16 savaş pilotları için bir eğitim merkezinin 2023 sonuna kadar açılabileceğini ifade ederken, Romanya'nın eğitim havalimanlarını Ukraynalı pilotlar için kullanıma açmasının beklendiğini belirtmişti.

DANİMARKA'DAN UKRAYNA'YA F-16 DESTEĞİ

Pentagon Şefi Lloyd Austin, F-16 avcı uçaklarının Ukrayna'ya teslimatının bir sonraki yıla kadar gerçekleşmeyeceğini açıkladı.

Ağustos ayında Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Hollanda'nın 42 Amerikan yapımı F-16 savaş uçağının Ukrayna'ya teslimatı için görüşmelerin sürdüğünü ifade etmişti.

Danimarka'nın da benzer bir yol izleyerek 19 uçakla daha katkıda bulunacağı iddia edildi.

Uzmanlar F-16 teslimatlarının Ukraynalı pilotlarının eğitimlerinin başarıyla tamamlanmasının ardından başlanacağını belirtti.