EYT'linin bayram günü

AŞKAN Erdoğan'ın duyurduğu EYT düzenlemesinin ardından vatandaşlar erken saatlerden itibaren soluğu SGK binalarında aldı. KİMİ talep formu, kimi borçlanma dilekçesi verdi, kimi primini hesaplattı. EYT'liler düzenlemeyi yeni yıl hediyesi olarak nitelendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda yapılan düzenlemeyi açıklaması büyük sevinçle karşılandı. Birçok ilde gece araç konvoyu yaparak kornalar eşliğinde sevinç gösterisi yapan EYT'liler bazı illerde ise davul-zurnalı kutlama yaptı. EYT'liler sabah erken saatlerden itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) hücum etti.

Bazı SGK binalarında kilometrelerce kuyruklar oluştu. EYT düzenlemesinden yararlanmak için talep formu veya borçlanma dilekçesi veren vatandaşlar yapılan düzenlemeyi 'yeni yıl hediyesi' olarak nitelediler. İşte kuyruğa giren vatandaşların açıklamaları:

■Emrah Seven (Ümraniye): Benim için piyango oldu. Reis'ten Allah razı olsun. Bu bizim hakkımızdı zaten.

■ Mahmut Dönmez (Beşiktaş): Askerlik borçlanması yapacağım. Çok mutluyum.

■ Kezban Çendik (Bağcılar): Yıllardan beri mağduriyetimizdi. Cumhurbaşkanımız sağ olsun, açıklama yaptı. Çoluk çocuk televizyonlara yapıştık. Dört gözle bekliyorduk, mağduriyetimiz giderildi. Çok çok mutlu olduk.

■ Hasan Demir (Kocaeli): SSK asgari borçlanması için dilekçemi verdim. EYT düzenlemesi güzel oldu. Beklenen bir şeydi. Reis yine yapacağını yaptı. Vatanımıza, milletimize hayırlı olsun.

GECE ÇOK RAHAT UYUDUK

Uzun zamandır bekliyorduk. Her şey için teşekkür ederiz. Eşimle geldik çok mutluyuz. Akşam çok rahat uyuduk.

■ Emek Akbaş (Tekirdağ): Bu sevinci yaşattığı için Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Bu düzenlemeyi hep bekliyorduk. Çok sevinçliyiz. Düzenlemeden faydalanabilecek miyiz diye bilgi aldık. 5-6 senedir bu düzenlemeyi bekliyordum. Ailece hep sabırla bekledik.

■ Hacı Cürebal (Edirne): Uzun süredir bekliyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından mutlu olduk.

■ Hidayet Koca (Eskişehir): Mükemmel bir şey. Yaş 58 gözüküyordu 47'ye düştü. Çok sevindim. ■ Özkan Kaplan (Kayseri): EYT kaybettiğimiz hakkın geri alınmasıdır. Hükümetin yaptığı çalışmalara teşekkür ediyorum.

■ Ahmet Avşaroğlu (Kayseri): Ne kadar mutlu olunabilirse o kadar mutluyum. Şu anda aktif çalışanız. 46 yaşındayım. Yine çalışmaya devam edeceğim ve ülkeye katma değer sağlayacağız. EYT'de insanların beklentisinin karşılandığını düşünüyorum.

6'LI MASAYA GÖNDERME

■ Hilmi Karaşahin (Tekirdağ): Cumhurbaşkanı yıllardır kimsenin yapamadığını yaptı. Bu kadar insanın da duasını alıyor. Diğerleri 6'lı masada birbirlerine karar veremezken bu adam her şeyi yaptı. Helal olsun.

■ Sinan Çeliktürk (Gaziantap): Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz, çok mutluyuz. 3 yıldır bekliyordum. Çok sevinçliyim.

■ Cuma Demir (Şanlıurfa): Birçok insan bu düzenlemeyi bekliyordu. Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyoruz.

■ Yunus Kaman (Kahramanmaraş): 5 çocuk babasıyım, ailecek çok mutlu olduk ve sevindik. 86 yaşında bir annem var, o da çok sevindi, teşekkür ederim.

■ İlhan Durdu (Malatya): Sevinçliyiz emeğimizin karşılığını aldık, onca yıl prim ödedik. Normalde 2018 yılında emekli olacaktım, yaşı bekledim. Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum.

■ Muhittin Uyguner (Kilis): Bizim sektörde 55-60 yaşına kadar çalışmak oldukça güç. O yüzden bizim için çok güzel bir avantaj oldu. Yetkililere çok teşekkür ediyoruz. Çok şükür hükümet eski hakkımızı yine tanıdı. Sadece ben değil 2 milyon 250 bin kişi bugün Türkiye'de bayram havasında.

YILBAŞI PİYANGOSU GİBİ OLDU

Çok heyecanlıyım. 6 ay öncesinde emekliliğimi 10 yıl olarak hesaplıyordum. Bu bize piyango gibi oldu.

■ Harun Haliloğlu (Kastamonu): Devletin yaş sınırını kaldırması iyi bir şey. Karar bizi mutlu etti.

5.7 MİLYON KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR

Açıklanan yaş şartsız EYT düzenlemesi ile 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik hakkı doğacak. İlerleyen zamanlarda 8 Eylül 1999 öncesi işe girip bu hakkı kazanan ancak ocak ayı itibariyle emekliliği hak etmeyenler de kapsama girmeye başlayacak. Bu tarihten önce sigortalılık kaydı bulunan kişi sayısının 5.7 milyon olduğu belirtiliyor. Bunların bir kısmının çalışma hayatına devam edeceği varsayılıyor.

KGF DESTEĞİ İŞÇİNİN HESABINA

EYT'LİLERİN tazminat yüküne ilişkin olarak Hazine destekli KGF kredi programı devreye girecek. Daha önce açıklanan paketin büyüklüğü 150 milyar TL ve 14 ayrı finansman paketinden birinin tazminat için olması şeklindeydi. Ortaya çıkan düzenleme çerçevesinde KGF paketinin tutarının yükseltilmesi gündemde. KGF kredisinin işveren adına işçilerin hesabına yatırılması modeli üzerinde de çalışılıyor. İşverene ayrıca EYT'lileri çalıştırmaya devam etmeleri halinde SGK priminde indirim de öngörülüyor

EYT'LİLERİN % 71'İ ÇALIŞMAYI DÜŞÜNÜYOR

ELEMAN.NET, gerçekleştirdiği EYT anketinin sonuçlarını açıkladı. EYT adaylarının büyük bir çoğunluğu düzenlemenin ardından çalışmaya devam etmeyi düşündüklerini belirterek istihdam endişesi yaşayan şirketlere yeşil ışık yaktı. Şirketlerin çoğunluğu ise emekli çalışanların istihdamına devam etmeyi düşündüklerini belirtti. Ankette sorulan "EYT ile emekli olmanız durumunda çalışmaya devam edecek misiniz?" sorusuna çalışanların yüzde 71'i "Evet" cevabını verirken, yüzde 29'u ise "Hayır" cevabını verdi. "Emekli olan çalışanlarınızı isterlerse istihdam etmeye devam edecek misiniz?" sorusuna ise işveren firmalar yüzde 80 oranında "Evet", yüzde 20 oranında da "Hayır" cevabını verdi.

BİLGİN: EYT'NİN MALİYETİ 100 MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE

BAKAN Vedat Bilgin, EYT ve sözleşmeli personel konusunda önemli açıklamalar yaptı: "Kimsenin maaşında kısıntı yok, herkes hak ettiği maaşı alacak. Nasıl hesaplanıyorsa öyle olacak. Ne zaman başlayacak sorusu ise o Meclis'e bağlı. İlk maaş tarihi, Meclis sürecinden sonra belli olacak."

BAŞVURU SONRA

"Vatandaşlar sevinçlerini hemen pratiğe dönüştürmek için kuyruğa dönüştürdüler. Buna gerek yok. Yasalaşmada adım atılmadı. Müracaatları şu anda geçerli değil. Yasal süreç tamamlanıp tanımlandıktan sonra yurttaşlarımız müracaatlarını yapacaklar. E-Devlet üzerinden yapacaklar. Sözleşmeliye kadro düzenlemesi bugün Meclis'e intikal etti. 28 Şubat sürecinde birçok öğrenci üzerinde baskı oluşturdu bu. Asistanların üzerinden bu baskıyı kaldırıp kadroya geçiriyoruz. Haksızlıkların önüne geçecek düzenlemeler yaptık."

ORTALAMA YAŞ 49.9

"EYT'nin maliyeti 100 milyarın üzerinde. Bütçe imkanlarımız içerisinde karşılanabilecek bir maliyet. Sanayi hala yüzde 2.5 büyüdü. Sanayide çarklar dönüyor. Şu anda EYT'lilerin yaş ortalaması 49,9 yani neredeyse 50. Yani artık 38 yaşında 42 yaşında kimseyi emekli yapmıyoruz. Bunların içinde hemen emekli olacakların ağırlıklı ortalaması 50 yaşın üzerinde. Dolayısıyla Türkiye'nin bunu yapması doğru bir zaman. SGK'nın borcu yok. Açıklar var ama onlar prim desteğiyle ilgili kısımlar. Bunların bir kısmını Maliye veriyor bir kısmını da biz karşılıyoruz. Uygulamaya geçince birçok kurum ve kuruluştan kıdem tazminatı ne olacak sorusu geldi. İşverenler biz bu yükü nasıl kaldıracağız diye sordular. Kurumsal şirketler bu konuyu çözmüşler. Küçük ve orta ölçekli şirketlerde bu sorun yaşanabiliyor. Talepleri değerlendirdik, konuyu Maliye Bakanımızla da görüştüm. Kredi garanti fonundan bir destek istedik. Doğrudan işçiye verilmesi yönünde bir görüşümüz vardı.

SGK: AYLIK İÇİN YASAYI BEKLEYİN

SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu EYT düzenlemesiyle ilgili çok sayıda vatandaşın doğrudan veya eDevlet üzerinden aylık bağlamak için başvurduğunu ancak bu aşamada aylık bağlama işlemi yapılmasının mümkün olmadığını bildirdi. SGK binalarında sabahın erken saatlerinden itibaren oluşan uzun kuyruklar üzerine SGK'dan yapılan yazılı açıklamada "Düzenleme henüz yasalaşma sürecini tamamlamadığı halde çok sayıda vatandaşımız gerek e-Devlet gerekse doğrudan başvuru yoluyla kurumumuzdan aylık talebinde bulunmaktadır. Konuya ilişkin kanun yürürlüğe girmeden yapılan bu işlemlere istinaden aylık bağlama işlemi yapılması yasal olarak mümkün değildir" ifadeleri kullanıldı

DAVUL ZURNALI KUTLAMA

TOKAT merkeze bağlı Emirseyit beldesinde ikamet eden 5 çocuk babası Hamit Kuş, EYT'nin açıklanması ile birlikte davul zurna tutarak tarihi köprüde kutlama yaptı, lokum ikram etti.