EYT'lilerin kuyrukta emeklilik keyfi! Uyarılara rağmen yoğunluk sürüyor ama EYT'li memnun

EYT'lilere ‘emeklilik başvurularını e-Devlet'ten yapın' uyarılarına rağmen SGK'ya akın sürüyor. Gece saat 03.00'te sıraya girerek metrelerce kuyruk oluşturanlar, emekli olabilmenin mutluluğunu yaşadı.

Emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilişkin kanunun geçen hafta Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yurdın dört bir yanında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) binaları önündeki yoğunluk, haftanın ilk mesai gününde de sürdü. Gece saat 03.00'te sıraya giren vatandaşlar, SGK önlerinde metrelerce kuyruk oluştururken İstanbul Esenyurt SGK binası önünde ise izdiham yaşandı. Burada yaşanan izdihama polis müdahale etti. Zaman zaman sıra tartışmalarının yaşandığı kuyruktaki EYT'liler, emekli olmanını mutluluğunu gizleyemediler.

PRİM GÜNÜ EKSİK OLANA KREDİ

EYT düzenlemesinin yasalaşmasıyla bankalarda promosyon hareketliliği başladı. Akbank, emeklilik hayatına ilk adımı kolaylaştırmak üzere SGK prim borcunun ödenmesinde yüzde 1.78'den başlayan faiz oranlarıyla 'EYT Kredisi' sağlayacak.

'10 YIL BEKLEMEYECEĞİM'

* Aydın Sendinç (İstanbul): Sigorta girişim 1993. Ben çok beklemedim, 2 yıl bekledim. Normal emekliliğim 10'uncu ayda ama ben, günüm bittiğim için devletin verdiği haktan yararlanmak istiyorum. Şimdi de kağıdımızı vereceğiz.

* Kemal Gömenç (İstanbul): Bu zamana kadar bekledik, inşallah hayırlı olur. Normal şartlarda 2 yıl önce emekli olmam gerekiyordu, malum yaşa takıldık. Bugüneymiş nasip kısmet. Eğer çıkmasaydı 10 yıl daha bekleyecektim.

* Mahmut Koç (İstanbul): 7 bin 300 günüm var, yaklaşık 1 yıldır bekliyorum, onun için çok mutluyum. Başvurumu yapacağım, işyerime verip emekli olacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.

* Mustafa Kayanır (İstanbul): Herkese hayırlı uğurlu olsun, güzel bir duygu, emekli olduk. Müracaatımızı yaptık, primimizin dolmasına 3 yıl vardı ama 3 yıl erken vurdu. Hükümetimizden Allah razı olsun.

'YEDİ YIL ERKEN OLDUM'

* Adem Demirtaş (Samsun): Emekli olmak için dilekçemizi verdik. Şu anda 50 yaşındayım. Normalde 57 yaşında emekli olacaktım. EYT ile 7 yıl daha erken emekli olma fırsatı yakaladım. 7 yıl daha beklemediğim için mutluyum.

* İsa Kaya (Samsun): Ben EYT sayesinde 4 yıl daha erken emekli olacağım. Bu yasanın çıkmasını uzun zamandır bekliyorduk. Yasa çıkınca sevindik. Emekli olacağımız için mutluyuz. Emekli olmaya hak kazanan tüm EYT'lilere hayırlı olsun.

* Mustafa Pekdemir (Samsun): 7 yıldır bu yasanın çıkmasını bekliyorum. Normalde 2026 yılında emekli olacaktım. Şimdi 8 bin 700 küsur günle emekli oluyorum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz. 55 yaşında emekli olacaktım. 52 yaşında emekli olmaya hak kazandım.

* Şerif Köksal (Samsun): Emekli olacağım için seviniyorum. 33 yıllık SGK'lıyım. EYT sayesinde 7 yıl daha erken emekli olacağım. Normal şartlarda 52 yaşında emekli olacaktım, şimdi ise 45 yaşında emekli oluyorum.

'YILLARDIR BEKLİYORDUK'

* Mehmet Emin Deniz (Van): Emekliliği kazandığıma dair belge verdiler. Bundan sonra emekliliğin keyfini çıkaracağım.

* Maaz Çakar (Van): Yıllardan beri bekliyorduk. EYT çoktandır gündemdeydi. Allah devletimizden razı olsun. Çok mutluyum.

* Bircan Kılıç (Antalya): Benim emekliliğe 2-3 yılım kalmıştı, yaşı kaldırdılar ve emekli oldum.

SGK'DAN VATANDAŞLARA UYARI

SGK yetkileri başvuru için gelen vatandaşlara kapıda bilgilendirici broşür dağıtıyor. Emekli olacak vatandaşlara verilen bilgilendirmede şu ifadeler yer alıyor:

* EYT düzenlemesi kapsamında yaşlılık aylığına hak kazanma şartlarını yerine getiren sigortalılarımıza aylık bağlanabilmesi için işverenleri tarafından 'işten ayrılış' bildirgelerinin verilmesi sonrası kurumumuza 'Gelir/Aylık Ödenek Talep Belgesi' ile başvurulması yeterli.

* Buna rağmen, işverenler tarafından işten ayrılış bildirgesi verilmeden önce 'emekli olur' yazısı temin edilmek üzere sigortalıların kurumumuza yönlendirildiği tespit edildi. Sigortalıların emekli olabilmeleri için kurumumuzdan bu yazının temin edilmesine gerek bulunmuyor.

* Kurumumuz tarafından e-Devlet platformunda sunulan hizmetler arasında yer alan 'SGK Tescil ve Hizmet Dökümü', 'Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi' ve 'Çalışma Hayatım' ayrıca SGK'nın internet adresinde yer alan 'Ne Zaman Emekli Olurum?' uygulamalarında sigortalıların aylığı hak kazanmak için yerine getirmesi gereken şartlar, bu şartları yerine getirip getirmedikleri ve hangi tarihte yerine getirecekleri, sigortalı tescil ve hizmet bilgileri yer alıyor.

* Bu nedenle, işverenlerce sigortalıların söz konusu belgeleri temin etmesi için kurumumuza yönlendirilmemesi, e-Devlet üzerinden temin edilecek bilgi ve belgelere istinaden işten ayrılış bildirgelerinin düzenlenmesi, sadece hizmetlerinde tereddüt olan sigortalılar için kurumumuzdan resmi yazı talep etmeleri aylık bağlama işlemlerinin en kısa zamanda sonuçlanmasını ve sigortalıların herhangi bir mağduriyet yaşamamalarını sağlayacak.

YILLARCA ÇAY TAŞIDIĞI SGK'NIN İLK EMEKLİSİ OLDU

Zonguldak'ta, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü'ne uzun yıllar hizmet veren çay ocağı işletmecisi Ulvi Öztürk, EYT'ye ilişkin düzenleme kapsamında kentteki ilk emekli olmanın mutluluğunu yaşadı. Kent merkezindeki çay ocağını 27 yıldır işleten Öztürk, 2015'te sigorta primlerini tamamladı. Yaş şartı nedeniyle emekliliği bekleyen Öztürk, EYT'ye ilişkin kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından evraklarını SGK İl Müdürlüğüne teslim etti. İşlemlerinin tamamlanması sonrasında Öztürk, uzun yıllar çay servis ettiği kurum çalışanlarından kentteki ilk EYT emeklisi olduğu haberini aldı. Öztürk "53 yaşında emekli olmam lazımdı, 46 yaşında oldum" dedi.