Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi görüşmeleri sırasında komisyona sunum yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "EYT kapsamında emekli olanların yüzde 51'i çalışmaya devam etmektedir" dedi. Birinci dereceye yükselen devlet memurları için 3600 ek gösterge düzenlemesini hükümet olarak hayata geçireceklerini belirten Işıkhan, temmuz ayında yapılan zamlarla en düşük devlet memuru maaşının 22 bin 17 liraya yükseltildiğini söyledi. Işıkhan, şunları kaydetti: "Böylece 2023 yılında en düşük memur maaşındaki artış oranı yüzde 141, ortalama memur maaşındaki artış oranı ise yüzde 128 olmuştur. 2002 yılı aralık ayı ile 2023 yılı ekim dönemine baktığımızda ise en düşük memur maaşındaki reel artış yüzde 192'ye, ortalama memur maaşındaki reel artış ise yüzde 125'e ulaşmıştır. Çalışanlarımıza yönelik enflasyona karşı koruma prensibimizi, önümüzdeki dönemlerde de aynı kararlılıkla sürdüreceğiz."
ESNEK ÇALIŞMA ARTACAK
SGK'yı güçlendirmek amacıyla sosyal güvenlik sisteminde kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik eden, hakkaniyeti ve aktüeryal dengeyi önceleyen yaklaşımla esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştıracaklarını belirten Işıkhan, "3 yıllık süreçte istihdamı yıllık ortalama 900 bin kişi artırmayı ve iş gücüne katılım oranlarında öngörülen artışa rağmen işsizlik oranını 2025 yılı itibarıyla tek haneli seviyelere kalıcı olarak düşürmeyi hedefliyoruz" dedi.
ASGARİ ÜCRETTE MUTABAKAT ARANACAK
Asgari ücreti belirlemek üzere çalışmalara yakında başlanacağını belirten Bakan Işıkhan, "Ay başında 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için komisyonumuz toplanacaktır. Herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyoruz. Çalışanlarımıza yönelik enflasyona karşı koruma prensibimizi, önümüzdeki dönemlerde de aynı kararlılıkla sürdüreceğiz" diye konuştu.