EYT'lilerde 15 Ocak heyecanı

EYT'de 15 Ocak heyecanı. Teknik çalışmaları tamamlanan ve aralıkta Meclis'e sunulacak olan EYT düzenlemesinin 15 Ocak'ta 3600 ek göstergeyle birlikte yürürlüğe girmesi gündemde.

Bir süredir hazırlıkları devam eden emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili yasayı bekleyenleri 15 Ocak heyecanı sardı. 24 televizyonunun haberine göre yaşa takılanlara emeklilik yolunu açacak düzenlemenin 15 Ocak 2022'den itibaren yürürlüğe girmesi planlanıyor. Alınan bilgiye göre EYT düzenlemesi en geç aralık başı gibi kamuoyuna açıklanacak. Ardından da Meclis maratonu başlayacak. Yaşa takılanların beklediği EYT düzenlemesinin, torba yasa ile Meclis'e getirilmesi için hazırlıklar da başladı.

4 MİLYON BEKLEYİŞTE

Şayet süreç bu şekilde işlerse EYT yasasının, 3600 ek gösterge düzenlemesinde olduğu gibi 15 Ocak 2023'te yürürlükte olması bekleniyor. Bilindiği gibi memurların yeni gösterge rakamları 15 Ocak 2023'te devreye giriyor. O yüzden bu tarih baz alınarak 2023 yılından itibaren EYT'lilerin emeklilik yolu açılacak. EYT yasası kapsamında yaklaşık 4 milyon kişinin olduğu ifade edilirken, yasa çıktığı ilk anda 1-1.5 milyon kişinin emeklilik hakkı elde etmesi bekleniyor. Yaş şartı dışında prim ve süresini tamamlamayan yaklaşık 3 milyon kişinin olduğu tahmin ediliyor.

DUYURU ARALIKTA

EYT düzenlemesinin kimleri kapsayacağı ise aralıkta kamuoyuna yapılacak açıklamayla belli olacak. Paketin kapsamı ise asıl Meclis sürecinde netleşecek. Çünkü verilecek önergelerle tasarıda değişiklik yapılması ya da kapsamının genişlemesi de mümkün. Bu arada paketin aralık ayında kamuoyuna açıklaması borçlanma fırsatı olanlar için için de avantaj sağlayacak. Doğum veya askerlik borçlanması olanlar asgari ücret artmadan önce daha düşük ücretten ödeme yapabilecek.

İLK EMEKLİ MAAŞI ŞUBATTA

EYT uygulamasının ocak ayında başlamasının ardından başvuru süreci de işleyecek. Ocak ayının sonuna kadar yapılacak başvurularda maaş hesaplamaları da 1 Şubat itibarıyla yapılacak. EYT'lilerin maaş hesabında üç ayrı dönem dikkate alınacak.

BAKANLIK: TAKVİMİ TBMM BELİRLEYECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı dün yaptığı açıklamada 15 Ocak tarihini telaffuz etmezken, uygulama takviminin Meclis'te netleşeceğini duyurdu. Bakanlığın açıklamasında, "Bakanlığımız emeklilikte yaşa takılanlar için yapılacak düzenleme konusunda başta işçi ve işveren örgütleri olmak üzere odalar ve diğer ilgili sivil kuruluşlarla sürdüğü görüşmeleri tamamladıktan sonra çalışmaya nihai halini verip TBMM'ye sunacak ve uygulama takvimi TBMM tarafından belirlenecektir" denildi. Bu arada bazı yayın organlarında 15 Ocak tarihini Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıkladığına yönelik haberler üzerine bakanlık bu iddiayı reddetti.