EYT yasası (Emeklilikte yaşa takılanlar) ne zaman çıkacak? EYT'de son durum nedir?

Emeklilikte yaşa takılanlar yasası ile ilgili gelişmeler yakından takip ediliyor. Milyonlarca vatandaşın heyecanla beklediği EYT'ye ilişkin açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ''Çözüm yolları üretiyoruz'' dedi. Peki, EYT'de son durum nedir? Emeklilikte yaşa takılanlar yasası ne zaman çıkacak?

EYT'de son durum gündemde merakla takip edilen konular arasında yer alıyor. Milyonların beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile ilgili süreç devam ediyor. Peki, EYT'de son durum nedir? Emeklilikte yaşa takılanlar yasası ne zaman çıkacak?

EYT SORUNU NASIL ÇÖZÜLECEK?

Bakan Bilgin, EYT sorununun nasıl çözüleceğine ilişkin bilgi vermedi fakat bütün ekiplerin çalıştığını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT son durum ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. EYT düzenlemesinin gündemlerinde olduğunu ve önümüzdeki günlerde tamamlanacağını dile getiren Bakan Bilgin, "Türkiye`nin her sosyal meselesi bizim önümüzdedir. Bunların üzerinde çalışıyoruz, bunların üzerinde çözüm yolları üretiyoruz. Formüller buluyoruz, en uygununu tamamladığımız gün açıklayacağım." dedi.

Konunun uzmanları ise EYT sorunu yaşayan vatandaşlar için erkekler ve kadınlara getirilecek prim gün sayısı ya da yaş sınırının kademeli olarak düşürülmesi formülü üzerinde durulduğu vurgulanıyor. Ayrıca daha düşük emekli maaşı ya da geçici süreyle kesinti gibi formüller de konuşuluyor.

Ancak şurası netleşti. EYT konusunda yıl başına kadar ya da en geç önümüzdeki yıl bir çözüm formülü ortaya konulacak.

EYT'LİLER TALEPLERİNİ İLETTİ

Emeklilikte yaşa takılanlar için geri sayım başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışmalarına devam ediyor. EYT Dernekleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde AK Parti ve MHP Grup Başkanvekillerini ziyaret ederek, taleplerini ilettiler.

STK'ların ilk adresi AK Parti Grup Başkanvekili Muharrem Emin Akbaşoğlu oldu. Akbaşoğlu, 22 kişilik heyetle görüşerek taleplerini not aldı. MHP'de ise Grup Başkanvekili Erkan Akçay ile görüşüldü.

Meclis'teki EYT heyetinde bu kez staj mağdurları derneği temsilcileri yer aldı. Yapılan stajların da emeklilikte hesap edilmesi talep edildi. Talepler arasında ayrıca kadınların doğum izin süresini ve askerlik borçlanmasının da EYT hesaplanmalarında yer alması vardı. Ayrıca BAĞ-KUR tescillerinin borçlanma olarak primden sayılmasının da kanun teklifinde yer alması rapor halinde grup başkanvekillerine verildi.

Görüşmenin notları grup başkanvekilleri tarafından Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'e iletilecek. Ardından Çalışma Komisyonu talepleri değerlendirecek. Son şekli verilecek düzenlemenin kapsayıcılığının korunması sağlanacak.

EYT'DEN KİMLER FAYDALANABİLECEK?

Bir süredir Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili konular gündem olmaya devam ediyor. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış, yılını ve primini doldurmuş ancak yaş şartı nedeniyle emekli olamayan vatandaşlar için bir çalışma grubu da oluşturuldu. Bu konuda oluşturulan çalışma grubunu duyuran Çalışma Bakanı Vedat Bilgin yıl sonuna kadar çalışmaların tamamlanacağını duyurmuştu.

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan vatandaşlar için erkeklerde 25 kadınlar da ise 20 yıllık sigortalı olma şartı bulunuyor.

Bunun haricinde de 5000 ile 5975 gün arasında değişen prim şartı bulunuyor. Yaş şartı ise kademeli olarak işe giriş tarihine göre değişiyor.

8 Eylül 1999'da çıkartılan yaşa ile yıl ve prim şartının yanına yaş şartı da getirilmişti.

EYT'liler bu yaş şartına takıldıkları için emekli olamıyorlar. Bu durumda yılını ve primini tamamlamış olarak EYT'li olanlar emeklilik hakkının verilmesini bekliyor.

Ancak 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak işe başlayan birçok vatandaşın henüz primleri tamamlanmamış durumda.

Kimisi çalışma imkanı bulamadığından kimisi de kayıtsız çalıştırıldığı için yeterli prime ulaşamadı.

Bu sigortalılar da EYT kapsamına girmek istiyor. Mevzuatımızda bu eksik primlerin tamamlanması için bazı imkanlar da bulunuyor.