Sabah
Milyonlarca vatandaşın beklediği EYT yasa taslağının gelecek hafta Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulması, ardından da Meclis'e sevk edilmesi planlanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin koordinasyonunda emeklilik işlemlerinin hızlı şekilde tamamlanması için fiziki ve teknik altyapı hazırlıkları yapılıyor. Emeklilik başvuruları e-devlet üzerinden yapılabilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu merkezlerinde kuyruk bekleyerek, yazılı başvuruda bulunmaya gerek kalmayacak.
EYT düzenlemesinde hem başvuru hem de emeklilik aşamasında prim, borçlanma ve yaşlılık ile ilgili çok sayıda kolaylık dikkat çekti.
EYT ve sözleşmeliye kadroda bazı soruların yanıtları şöyle:
1- EYT YASA TEKLİFİ MECLİS'E NE ZAMAN GELECEK?
AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, Meclis takvimini aralık ayında yapma planlarının olduğunu dile getirdi. Meclis takvimine göre 5-16 Aralık tarihleri arasında bütçe görüşmeleri yapılacak. Bu tarihler arasında yasa teklifinin gündeme alınması beklenmiyor, ancak 16 Aralık sonrası Meclis'e gelmesi ve ocak ayı başında düzenlemenin yasalaşması bekleniyor.
2- GÜN BOŞLUĞU OLAN HİZMET BORÇLANMASI YAPABİLİR Mİ?
Gün boşluğu olup 5000 günü dolmayan sigortalılar 5510 sayılı Kanunda yer alan sürelerin bulunması durumunda hizmet borçlanmasında bulunabilecek. Ücretsiz doğum, analık izni, yedek astsubay okulunda geçen süreler, eski Emekli Sandığı kapsamındakilerin aylıksız izin süreleri, avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri bu kapsamda yer alıyor.
3- KISMİ SÜRELİ ÇALIŞANLAR EYT'DEN YARARLANABİLRİ Mİ?
1 Ekim 2008'den sonra olmak üzere 4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalıların, kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik süreler için hizmet borçlanmasına gidilebilir.
ÖĞRETİM İÇİN GEÇİRİLEN SÜRE
Yurt dışında resmî öğrenci olarak geçirilen öğrenim sürelerinin 18 yaşının tamamlanmasından sonraki döneme ait olan kısmı da bu kapsamda değerlendiriliyor. Yaşlılık toptan ödemesi ve yaşlılık toptan ödemesinin ihyası ile de prim günü kazanılabilir.
Yasadaki borçlanmalar haricindeki geçmiş yıllardaki gün boşluklarının ödenmesi ve prim gününün artırılması mümkün bulunmuyor.
4- EYT'DE DE KIDEM TAZMİNATI ÜST TAVANI OLACAK MI?
Asgari ücretteki tutara göre emeklilikte kıdem tazminatı üst tavanı hesaplanıyor. Bugün itibariyle üst tavan 15 bin 371 lira. EYT kapsamında emeklilikte de bu geçerli olacak. Örneğin bugün 16 bin lira maaş alan birisi işten ayrıldığında kıdemi 15 bin 371 lira üzerinden hesaplanıyor.
On yıl çalışan bir kişi 153 bin lira, 20 yıl çalışan da 306 bin lira civarında para alacak. Yeni asgari ücretle birlikte bu tutar da artacak. Kıdem tazminatının taksitle ödenmesi konusunda çalışan ve işveren arasında mutabakat sağlanması gerekiyor. EYT kapsamında emekli olup çalışmaya devam edenler için yüzde 5'lik hazine teşviki yansıtılacak.
5- BELEDİYE ÇALIŞANLARINDA SÜRE ARANACAK MI?
Belediyelerde görev yapan yaklaşık 197 bin sözleşmeli personel süre aranmadan hemen kadroya geçirilecek.
Yaklaşık 227 bin olan ve 3+1 modeline göre istihdam edilen sözleşmeli öğretmenler, sağlık personeli ve din görevlilerinin, süre aranmadan kadrolu olacak. Kapsama giren sözleşmeli personelin isteğe bağlı olarak kadroya alınacak.
6- KISMİ ZAMANLI ÇALIŞANLAR DA KADROYA ALINACAK MI?
Sözleşmeli olarak istihdam edilenlerden; kısmi zamanlı ve proje bazlı çalışanlar, yabancı uyruklular, askeri personel, akademik personel, KİT personeli, sanatçılar, meclis danışmanları, Sağlık Bakanlığı yöneticileri ile personelinin tamamı sözleşmeli olan kurumlarda çalışanlar kadroya geçiş kapsamı dışında kalacak.
VERGİ KOLAYLIĞI BUGÜN BAŞLIYOR
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla yaşama geçirilen yurt dışındaki Türk işçilerine vergi istisnası bugün başlıyor.
Buna göre, yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleriyle teknik hizmetlerde çalışan işçilere, fiilen yurt dışındaki çalışmaları karşılığı işverenin yurt dışı kazançlarından karşılanarak 1 Aralık 2022 tarihinden itibaren yapılan ücret ödemeleri gelir vergisinden istisna edilecek. Beyanname de verilmeyecek.