Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) son dakika gelişmeleri neler? EYT son durum nedir, ne zaman çıkacak?

EYT son durum gündemde merakla araştırılan konular arasında yer alıyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 'Çalışma programı içinde var. Ama aşama aşama çözüyoruz.' demişti. Peki, EYT son durum nedir, ne zaman çıkacak? EYT son dakika gelişmeleri neler?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) son dakika gelişmeleri yakından takip ediliyor. 5 milyon kişiyi ilgilendiren EYT çalışmaları devam ediyor. Son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den konuya ilişkin açıklama geldi. Peki, EYT son durum nedir, ne zaman çıkacak?

EYT'DE SON DURUM NEDİR?

Yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar için çalışma başlatıldı. AK Parti teklifi bu yıl Meclis Genel Kurulu'na getirmeyi planlıyor. EYT teklifi için bazı formüller üzerinde çalışılıyor. Öncelikle kapsam ve şartlar belirlenecek.

EYT'YE YEŞİL IŞIK!

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu da 2022 yılı içinde bu konuyla ilgili gelişmeler olacağını açıkladı. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu katıldığı bir televizyon programında EYT'lilerle ilgili önemli bir müjde verdi.

EYT'lilerin şu anda içinde bulunduğu durumun 2002 öncesi yasaya dayandığını ifade eden Akbaşoğlu, "2022 yılı içerisinde EYT'lilerle ilgili de ne yapacağımızın müjdesini, Çalışma Bakanımızla beraber paylaşacağız." açıklamalarında bulundu.

YAŞ VE SİGORTA ŞARTI

Emeklilik için bazı şartlar aranacak. Yaş sınırı ve sigortalılık sürelerine bakılacak. 50 yaşın altında olmama ve 1999 öncesi Bağ-Kur ya da SSK sicil kaydı bulunma şartı aranacak. Kanun çıktığında prim ve gün sayısını dolduranlara emeklilik hakkı gelebilecek.

Belli bir yaşın üstünde olanlara emeklilik verilmesi gibi bir formül de masada. Kademeli olarak emeklilik hakkının verilmesi de söz konusu. Tüm bu çalışmalar tamamlandıktan sonra teklif AK Parti tarafından Meclis'e sunulacak. Tüm partilerin desteği istenecek.

EYT NEDİR?

Uygulamaların kendilerini etkilediğini belirten kişilere 'emeklilikte yaşa takılanlar (EYT'li) deniyor. EYT'lilerin ifade ettiğine göre; emekliliğine az bir süre kalanlar düzenlemeden sonra yıllarca beklemek zorunda kaldı.

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?

8 Eylül 1999'da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi. 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı.

Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı.