EYT, ocak ayından önce Meclis'te olacak

Bakan Vedat Bilgin, “EYT'de yaş konusu ihtimal dahilinde, henüz netlik kazanmadı” dedi. Bilgin, ocak ayına varmadan EYT konusunun Meclis'te olacağını ifade etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Haber Global canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

■ ASGARİ ÜCRET: Dünyada yaşanan büyük sorunlar, Türkiye'ye ağır bir enfl asyon olarak yansımıştır. Türkiye sosyal bir devlettir. Emekçileri koruyan bir yapıya sahiptir. Enflasyon geçtiğimiz ay hız kesmeye başladı. Tahminimizce, yüzde 35 ila 40 arasında mayıs ayına gireceğiz... Türk-İş 10 binden başlayıp 9 binde nokta koydu. Biz 8.500 rakamı açıklarken, beklentileri ölçen bilimsel bir çalışma yaptırdık ve derinlemesine gözlem ve araştırma teknikleri olan bir araştırma yaptırdık. Belirlediğimiz asgari ücret rakamı, Cumhuriyet tarihinin rekoru. Biz doğru yaptığımızı biliyoruz.

■ SENDİKALAŞMA: Sendikalarımızla çalışmaya çok önem veriyoruz çünkü emeği temsil eden kuruluşlardır. Türkiye'de sendikalaşma oranı ne yazık ki çok düşük. Örgütlenmenin önünde birçok engel var. Sendikalaşmanın önünü açacak çalışmalar yapmamız gerektiğini defalarca söyledim. Bunu da teşvik edecek başka projelerimiz var.

■RESESYON: Avrupa'da resesyon belirtileri gün yüzüne çıkmış durumda. Özellikle enerji krizi Avrupa'yı güçlü vuruyor. Cumhurbaşkanımız tahıl krizini çözmeseydi şimdi bir de tahıl krizi oluşacaktı. Türkiye yeni sanayileşmeye başladığı için, en ileri teknolojiyle sanayileşiyor. Bilhassa savunma sanayiinde yaptığı yatırımlar, başka sanayilere de girdi üretiyor. Türkiye resesyondan etkilenmez demiyorum etkilenebilir ama sınırlı kalacağını düşünüyorum. 1.9 MİLYON KİŞİ BEKLİYOR

■ EYT: Kabine toplantısında geldiğimiz son aşamayı Cumhurbaşkanımızla paylaşacağım, ileteceğim, kendisi değerlendirecek. Kabinede karar çıkar mı kesinlikle söyleyemem ama değerlendirileceğini söyleyebilirim. Seçenekli bir tablo var önümüzde. Ben bu tabloyu arz edeceğim. Bir yaş aralığı olması ihtimal dahilindedir. Henüz netleşmedi. İmkanlar nispetinde en kapsayıcısı olacak. Emekli olarak çalışmaya devam ederlerse sosyal güvenlik destek primi ödeniyor. O pirim şimdi yüksek. Emekli olmadan çalışanlarla aynı seviyeye getirmeye düşünüyoruz. Şu anda aralık ayının başındaki rakam 1 milyon 900 bin idi. Her ay sayı artıyor. Ocak başında 2 milyonu geçebilir. Bu kadar kişi yaş şartı olmasaydı emekli olabilecekti. Yaklaşık 400 bini memur, 480 bini BAĞKUR'lular. Diğerleri, çoğunluğu da 4A'lılar. 274 bin kişinin de işi yok ve yaşı bekliyor. Yaş sınırı olursa aşağı yukarı yarısı bu yıl, yarısı diğer yıl oluyor. Staj ile çalışma hayatı başlamaz. Böyle bir düzenleme söz konusu değil, EYT onu kapsamıyor. 8 Eylül 1999 tarihi mutlak tarihtir, revize olmuyor.

YAŞ KONUSU HENÜZ NET DEĞİL

MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI İÇİN KİMSENİN ENDİŞESİ OLMASIN

BAKAN Vedat Bilgin, memur zammı ve emeklilerle ilgili de açıklamalarda bulundu: "Geçtiğimiz sene kamu çalışanlarımıza enflasyonun üzerinde bir artış yaptık. Bu sene de çalışmalarımız devam ediyor. Yılbaşından hemen önce ya da sonra hemen paylaşırız. Kamu çalışanlarımız için yaptığımız çok önemli bir şey var. Talep edilirken çok konuşuluyordu ama çözülünce pek konuşulmuyor. O da şu, sözleşmeli personellerimizi kadroya geçirdik. Yarın Meclis'e gidiyor. Memur ve emekli zammı için kimsenin endişesi olmasın. 90 bin taşeron işçi için çalışmalar da sürüyor. En düşük emekli maaşlarında sosyal devlet kimliğimizle sosyal politikalarla yaklaşıyoruz. O grubun içinde yaklaşık 500 bin kişi var. Ağırlıklı olarak BAĞKUR'lu kesim oluşturuyor. Çok sınırlı prim yatıranların oluşturduğu bir gruptur. Onların primleriyle maaş almaya kalksalardı, çok düşük bir rakam olurdu."