Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT nedir, kimleri kapsıyor? EYT ne zaman çıkacak, tarih belli oldu mu?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, EYT ile ilgili açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada EYT tarihine ilişkin bilgi verildi. Haberi gören vatandaşlar EYT ne zaman çıkacak, tarih belli oldu mu? EYT nedir, kimleri kapsıyor?'' sorularının yanıtını araştırmaya başladı. İşte o detaylar...

EYT ile ilgili gelişmeler vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için çıkarılan yasa taslağının ne zaman yürürlüğe gireceği gündemdeki konular arasında yer alıyor. Peki, EYT ne zaman çıkacak, tarih belli oldu mu? EYT nedir, kimleri kapsıyor? İşte merak edilenler...

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, EYT'de nihai düzenlemenin görüşmeler tamamlandıktan sonra TBMM'ye sunulacağını ve uygulama takviminin TBMM tarafından belirleneceğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, EYT konusunda kamuoyunda bazı yanıltıcı haberlerin yer aldığı belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı:

"Bakanlığımız, emeklilikte yaşa takılanlar için yapılacak düzenleme konusunda başta işçi ve işveren örgütleri olmak üzere, odalar ve diğer ilgili sivil kuruluşlarla sürdürdüğü görüşmeleri tamamladıktan sonra çalışmaya nihai halini verip TBMM'ye sunacak ve uygulama takvimi, TBMM tarafından belirlenecektir."

EYT'DEN KİMLER YARARLANABİLİR?

Bu tarihten sonra işe girenler için aranan sigortalılık süresi (kadın 20, erkek 25 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) gününün yanına bir de yaş şartı (kadın 58, erkek 60 yaş) getirildi. Emeklilik için sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş koşulunun birlikte sağlanması gerekiyor.

Bakan Vedat Bilgin, EYT düzenlemesiyle ilgili bilgi verdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "EYT düzenlemesi herkesi kapsayan bir düzenleme, sınır koyan bir düzenleme değil. Prime takılan olmayacak, EYT'de 1999 öncesi ve 5 bin prim gün şartını değiştirmiyoruz" dedi.

Bakan Bilgin, "1,5 milyon civarında dediğim rakam Haziran ayında aldığımız rakam bu değişebilir. Orada neye bakıyoruz prim gün sayısına. Prime takılan olmayacak 5 bin ve 5 bin 400. Prim gün sayısını değiştirmiyoruz. Bu sene sonu itibariyle emekli olabilecek olanlar emekli olacaklar. Geri kalan 4 milyon küsür insan prim gün sayısı ve yıl sayısını kaldırmıyoruz. Şartlar yerine getirildiğinde onlar da yararlanacaklar" diye konuştu.

BORÇLANMA HAKKI

Salgınla mücadele döneminde kısa çalışmaya ayrılan, ücretsiz izne çıkarılan çalışanların bir kısmı prim günü eksik olduğu için düzenlemeden gecikmeli yararlanmak durumunda kalabilir. Bu sürelere ilişkin borçlanma hakkı verilmesi söz konusu olabilir. EYT kapsamında emekli olacaklar son işyerlerinden oradaki çalışma süresi için kıdem tazminatı alacak. EYT'de teknik çalışmalar devam ederken merak edilen bazı soruların yanıtları şöyle:

Sosyal Sigortalar Kanunu'na eklenen geçici düzenlemeyle 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların emekliliği hak etme koşulları değiştirildi. Emekliliğe hak kazanmak için sigortalılık süresi, prim gün sayısıyla beraber yaş koşulu geldi. Öncesinde emeklilik için sigortalılık süresi, prim gün sayısındaki koşulların yerine gelmesi yetiyordu. Kadınlar 20, erkekler de 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün koşulunu yerine getirdiğinde emekli oluyordu. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar EYT kapsamına giriyor.