'Eximbank yurtdışında kaldıraç görevi görsün'

Müteahhitlerin yurtdışında iş yaptığı alanların daraldığını belirten TMB Başkanı “Eximbank’ın kaldıraç görevi görerek başka ülkelerin Eximbankları ile işbirliği yaparak kaynak yaratmasını bekliyoruz” dedi.

Miray Çimen

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün Eximbank’ın sermayesinin arttırılması hakkında çalışmalar yapıldığını belirterek, “Eximbank da yeni bir şey bekliyoruz. Çünkü yurtdışında iş yaptığımız alanlar daraldı. Gittiğimiz ülkelerde finans ihtiyacı var. Onu da Eximbank ile destek alırız diye bekliyoruz. Eximbank’ın kaldıraç görevi görerek başka ülkelerin Eximbank’ları ile işbirliği yaparak bize kaynak yaratmasını bekliyoruz” dedi. TMB Başkanı Yenigün, bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı.

KATAR KRİZİNİN BİR YANSIMASI YOK

Körfez Ülkeleri ile Katar arasında yaşanan krizin Türkiye’ye etkileri sorulan Yenigün, henüz bir yansıması olmadığını söyledi. İlk defa oluşan bir olay olduğuna dikkati çeken Yenigün “Birkaç ülke bir arada Katar’a karşı. Onun için Katar’da, Suudi Arabistan’da işi olan arkadaşlarımız var. Ama henüz bir yansıma yok. Merakla bekliyoruz” dedi.  Suudi Arabistan’ın Türk ürünlerine boykot uygulayacağı iddiaları anımsatılan Yenigün, “Şimdilik sıkıntı yok” diye konuştu. Katar’daki mevkidaşlarıyla görüşüp görüşmediği sorulan Yenigün, “Görüşüyoruz. Şimdilik belirsizlik var. Şu anda şantiyeleri mevcut stoklarla yürütebiliyorlar. Ama biraz daha sürerse tabi o zaman tedbir alacağız. Firmalar kendi bazlarında b planı düşünüyorlar” dedi.

Destek bekliyoruz

Hükümet’ten talepleri de sorulan Yenigün, “Eximbank’ı göreceğiz. Orada da çalışmalar yapılıyor. Onların da sonuçlarını alacağımızı ümit ediyoruz. Eximbank da yeni bir şey bekliyoruz. Çünkü yurtdışında iş yaptığımız alanlar daraldı. Gittiğimiz ülkelerde finans ihtiyacı var. Onu da Eximbank ile destek alırız diye bekliyoruz. Eximbank’ın kaldıraç görevi görerek başka ülkelerin Eximbank’ları ile işbirliği yaparak bize kaynak yaratacağını bekliyoruz. Onlar da çalışmalar yapıyorlar. Uygulamaların hazırlanmasını bekliyoruz. Sermayesi arttırıldı, Hazine’nin herhalde sermaye artırımı için para ödemesi gerekecek. Onlar da takip ediyorlar. Biz de onu bekliyoruz. Eximbank’ın önü açılsın, eli güçlensin” dedi.

Yasakların kalkması yetmiyor

Rusya ile ilgili son durumu da değerlendiren Yenigün, “Rusya pazarında yasaklar kalktı ancak Rusya değişik bir ülke. Uygulamayı görmek istiyoruz. Yasakların kalkması yetmiyor. Vizeler nasıl uygulanacak? Eskisi gibi olmayacağını başından beri söylüyorlar ama nasıl olacak?” açıklamasında bulundu.