Evlilik izni nasıl kullanılır, kaç gündür? Evlilik izni dilekçesi nasıl yazılır?

Evlilik izni için süre, memurlarda ve işçilerde farklılık gösteriyor. Söz konusu izin, önceden kullanılamıyor. Evlilik izni kullanmak için nikah tarihi veya düğün tarihi ibrazı gerekiyor. Çalışanlar bu izni kullanma taleplerini bir dilekçe vasıtasıyla işverene iletebiliyorlar. Evlilik izni hakkında bilinmesi gereken her şey ve dilekçe örneği haberimizde yer alıyor.

Memurlar ve işçiler için evlilik izni süreleri farklılık gösteriyor. Nikah veya düğün taerihi belli olan çalışanlar, izin kullanma taleplerini dilekçe ile işverene bildiriyorlar. İzin süresi boyunca maaşlar ise aynı şekilde ödenmeye devam ediyor. Evlilik izni ile ilgili ayrıntılı bilgiler sizlerle...

MEMURLARIN EVLİLİK İZNİ KAÇ GÜNDÜR?

Memurun evlilik izni süresi 7 gündür.

Memurlar için evlilik izni süresi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104.maddesinde Mazeret İzni başlığı altında "Memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir" şeklinde düzenlenmiştir. 

İŞÇİNİN EVLİLİK İZNİ KAÇ GÜNDÜR?

İşçilerin evlilik izinleri 3 gündür. İşçilerin evlilik izinleri iş sözleşmelerinde düzenlenerek artırılabilir ancak düşürülemez.

4857 Sayılı İş Kanunu Ek Madde 2’de "İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilir" şeklinde düzenleme yapılmıştır.

EVLİLİK İZNİ NASIL KULLANILIR?

Evlilik izni önceden kullanılamaz. Evlilik izni kullanımında nikâh töreni için gün alınması, nikâh tarihi, nikâh davetiyesinde belirtilen gün veya düğün tarihi dikkate alınarak izin süresi başlatılabilmektedir. Evlilik izni evliliğin gerçekleştiği süreçte de kullanılabilir, evlilik sonrasında da kullanılabilmektedir. Çalışan her evlilik için bu hakkını kullanabilir. Yani birden fazla evlilik yapan çalışan her evliliği için ayrı ayrı evlilik izninden yararlanabilir. İşverenlerin, aynı kişiye ikinci kez bu izni kullandırmamak gibi bir hakkı bulunmamaktadır. Evlilik izni kullanan çalışanların maaşları aynen ödenmektedir.

Kanunun izin süreleriyle ilgili tanımında süre “gün” olarak belirtilmiştir. Dolayısıyla “iş günü” olarak belirtilmediği için bu izinler hafta sonu ya da resmi tatil günlerine de gelse izinden sayılmaktadır.

EVLİLİK NEDENİYLE MAZERET İZNİ DİLEKÇE ÖRNEĞİ

Dilekçenin verileceği kurum tarafından belirlenmiş standart bir izin dilekçesi örneği yok ise, talebinizi aşağıdaki örnekteki gibi yazarak iletebilirsiniz.

(DİLEKÇENİN VERİLECEĞİ BİRİMİN ADI)

…/…/….. tarihinde evlenecek olmam (çocuğumun evlenecek olması) nedeniyle, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104’üncü maddesinin (B) fıkrası uyarınca 7/3 (yedi/3 gün) gün (daha kısa süre de olabilir) izin kullanmak istiyorum.

Gereğini bilgilerinize arz ederim.

ADRES:

İkametgah adresi :

İznin geçirileceği adres :

Telefon numarası :

…./…./….

Adı ve Soyadı

Unvanı

Kurum sicil numarası

İmzası