LEYLA İLHAN
İstanbul başta olmak üzere son yıllarda evlerin küçülüp 1+1 ve 2+1 dairelerin yaygınlaşması, yanı sıra çekirdek aile sayısının artıp, çocuk sayısının düşmesi mobilya sektöründe dinamikleri değiştirdi. Artık ağır ve büyük mobilyaların yerine yerden tasarruf sağlayan yataklı kanepeler, açılır kapanır masa ve sandalyeler gibi daha kompakt, taşınabilir, dep olama alanı sunan, fonksiyonel ürünler aldı. Değişen talebe bağlı olarak özellikle modern tarza uygun üretim yapan mobilya firmaları bu alana kayarken, klasik mobilya üreticilerin de ise pek değişim yaşanmadı.
KÖŞE KOLTUK MODA
Mobilya sektöründeki değişimi değerlendiren Art Design Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Terzi, evlerde sadece oda sayısının değil, metrekarelerde de bir düşüş olduğunu, bu durumun da evleri şekillendiren mobilya anlayışında da değişikliklere neden olduğunu söyledi. "Açık mutfağın hakim olduğu evlerde oturma odasıyla mutfak iç içe geçtiği için birbirine uyumlu mobilyalar daha ön plana çıkıyor" diyen Terzi, "Salon takımı kültürü ortadan kalktığı için hem şık hem de ergonomik modeller tercih ediliyor. Örneğin; köşe koltuklar daha fazla hitap ediyor. Yemek masalarıyla birlikte satılan konsollar yerini daha minimal şekle dönüştürdü. İşin özeti mobilyalarda daha işlevsel modeller ön plana çıkmaya başladı" dedi.Son yıllarda özellikle İstanbul gibi büyükşehirlerde, metrekarelerin giderek daha değerli hale gelmesiyle birlikte stüdyo daireler ve 1+1 gibi evlerin daha fazla yaygınlaştığını söyleyen MODOKO Başkanı Koray Çalışkan da "Daha minimal yaşam alanlarının tercih edilmesiyle, tüketiciler hem şık hem de fonksiyonel, yerden tasarruf sağlayan mobilya çözümleri arayışına girdi. 2025 yılında mobilya sektöründe öne çıkacak trendler arasında sürdürülebilirlik, akıllı mobilya çözümleri ve minimalist tasarımlar bulunuyor. Dijitalleşmenin etkisiyle, müşteri deneyimi odaklı tasarımlar ve özelleştirilebilir ürünler de önemli trendler arasında yer alacak" dedi.
KAPILAR DA DEĞİŞTİ
Küçük evlerde daha çok açık mutfakların hakim olmaya başladığını söyleyen Albox Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Sağlam, "Biz de burada oturma odasıyla uyumlu mutfak mobilyaları üretmeye başladık. Maksimum verim sağlayıcı dolap modelleri geliştirdik. Örneğin; hem mutfak tezgahı hem de çalışma masası olarak kullanılacak modellerin yanı sıra odaları küçültmemek için açılır kapanır kapılar yerine duvarın içine giren sürgülü kapılar da üretiyoruz" dedi.
HARCAMA ORANI AZALDI
Evlerin küçülmesinin mobilya harcamaları üzerinde etkili olduğunu belirten Turgay Terzi, "Evinize seçtiğiniz mobilya parçaları azalsa da eğer daha yüksek fiyatlı ürünleri tercih ediyorsanız harcama tutarınız aynı miktarı bulabilir. Ama tabii ki eğer enflasyon şartlarını göz almazsak standart bir mobilya alışverişlerinde kalem sayıları azaldığı için harcamaların da azaldığını söyleyebiliriz" diye konuştu.
MİSAFİR ODASI TARİH OLDU
Evlerin küçülmesi ile artık konutlarda büyük yer tutan mobilyaların kesinlikle kullanılmadığını, ayrı bir misafir odası ihtiyacının tamamen ortadan kalktığına dikkat çeken Turgay Terzi, "Burada daha ağır mobilya takımlarının popülaritesini yitirdiğini söyleyebiliriz. Değişimle birlikte 3+3+1+1 koltuk takımlarından ziyade 3+1+1 ya da 3+2+1+1 koltuklar daha çok tercih ediliyor. Büyük televizyon üniteleri ve vitrinler kullanılmıyor. Evlerde de ayrıca satılan portmanto gibi daha sonra alınabilen dolapların sabit hale getirildiğini de söyleyebiliriz" diye konuştu.