Evlenene ev alana öğrenciye ve depremzedeye destek! BES'te kısmen ödeme dönemi

BES'te katılımcılar artık sözleşmelerini sonlandırmadan birikimlerinin yüzde 50'sini toplu olarak alabilecek. Kısmi çekim hakkı; evlilik, konut alma, üniversite eğitimi ve doğal afet durumlarında kullanılabilecek.

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) yeni döneme girildi. Katılımcılar artık sözleşmelerini sonlandırmadan konut alımı, evlenme, doğal afet ve eğitim gibi durumlarda birikimlerinin yüzde 50'sine kadar olan kısmını toplu olarak alabilecek. BES'te kısmen ödeme hakkında yönetmelik değişikliği dün Resmi Gazete'de yayımlandı, 6 ay sonra da yürülüğe girecek. Yeni yönetmeliğe göre, BES birikimini kısmi çekme hakkından sistemde 5 yıldır bulunanlar yararlanabilecek. Çekme hakkını, en az brüt asgari ücretin 5 katı (bu yıl için 67 bin lira) birikimi olan vatandaşlar kullanabilecek.

BİR DEFALIK BİR HAK

Kısmen ödeme hakkını kullanan vatandaş, emeklilik, vefat veya maluliyet halleri hariç 3 yıl sistemden çıkamayacak. Üniversite eğitim için bu hakkını kullananlarda süre ise 4 yıl olacak. Katılıcımlar bir defaya mahsus olmak üzere kısmen ödeme hakkı kullanabilecek.

ARANAN ŞARTLAR NELER?

KONUTUN YÜZDE 50'Sİ ALINACAK: Konut alımı için kısmen ödeme hakkından faydalanan katılımcı, başvuru tarihinden iki ay öncesine kadar veya kısmen ödeme tarihinden itibaren iki ay içinde aldığı konutun, kendi adına en az yüzde 50 sahiplik payını gösteren kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş tapu belgesinin bir nüshasını ibraz ederek başvurabilecek.

EVLİLİK BELGELENECEK: Evlilik durumunda başvuru yapanlar ise başvuru tarihinden önceki iki ay içinde veya kısmen ödeme tarihinden itibaren iki ay içinde evlendiğini gösteren e-Devlet üzerinden alınmış nüfus kayıt örneği ile başvurusunu belgelendirecek.

ÖĞRENCİ 21 YAŞINI AŞMAYACAK: Üniversite eğitim için kısmen ödeme hakkından faydalanan katılımcı, başvuru tarihinde 21 yaşını aşmamış olmak koşuluyla Türkiye'de faaliyet gösteren üniversitelerin herhangi bir örgün eğitim lisans programına kayıtlı olması halinde bu sözleşmesinden kısmen ödeme başvurusunda bulunabilecek. Eğitim için kısmen ödeme hakkından faydalanacak katılımcı, e-Devlet üzerinden alınmış öğrenci belgesinin bir nüshasını emeklilik şirketine gönderecek.

DOĞAL AFETTE SINIR YOK: Genel hayata etkili afet ilan edilen bölgelerde, afetten zarar gören katılımcılar, doğal afetin meydana geldiği tarihten itibaren 6 ay içinde kısmen ödeme başvurusunda bulunabilecek. Katılımcı, kurum tarafından duyurulan belgenin bir nüshasını emeklilik şirketine ibraz etmek zorunda. Doğal afet halinde 5 yıllık süre ve asgari ücretin 5 katı olan birikim sınırı şartlarına bakılmayacak.

DEVLET KATKISI SÜRECEK

Evlilik ve konut alımında birikimin yüzde 20'si eğitim ve doğal afet nedenleriyle kısmi çekimde yüzde 25'i oranında devlet katkısı da vatandaşa verilecek.

BAŞVURU YAPMANIN AŞAMALARI

Emeklilik şirketi, kısmen ödeme talep formunu, şirketin internet sitesinde katılımcı adına oluşturulan güvenli sayfadan alabilmesi için gerekli altyapıyı hazırlayacak.

Vatandaş, doldurduğu kısmen ödeme talep formunu; onaylayarak online veya imzalayarak posta yoluyla şirkete ulaştıracak.

Emeklilik şirketince kontrolü yapılan başvurunun öngörülen şartları sağlamaması durumunda, katılımcıyı başvuru formunun şirkete ulaştığı tarihten itibaren 3 iş günü içinde bilgilendirecek.

Başvurunun kabul edilmesi durumunda halinde ise başvuru formunun şirkete ulaştığı tarihten itibaren 10 iş günü içinde kısmen ödeme tutarı, katılımcının belirttiği hesaba yatırılacak.

Katılımcının eğitim amacıyla kısmen ödeme hakkını kullanması halinde ise bu tutar, katılımcının yıllık gelir sigortası yaptıracağı sigorta veya emeklilik şirketine ödenecek.