Emlak vergisi ödemesinde son 1 hafta! Evi, arsası, işyeri olanlar dikkat!

Emlak vergisi, 1319 sayılı Kanun gereğince arazi, arsa, bina gibi gayrimenkulleri olan her vatandaşın her yıl ödemekle mükellef olduğu bir vergidir. Bu vergi sorumluluğu taşınmazın elden çıkarılması halinde sona eriyor. Ancak satışın yapıldığı yıl da dahil olmak üzere vergi borcunun düzenli ve eksiksiz ödenmesi gerekiyor.

Türkiye sınırları içerisinde bir gayrimenkulü olanların ödeyeceği emlak vergisinde son haftaya girildi. Senenin ikinci taksit ödemeleri 1 Kasım'da başlamıştı. Ödemeler gayrimenkulün bağlı olduğu ilçe belediyesine yapılıyor...

ÖDEMELER BELEDİYEYE YAPILIYOR

Emlak vergisi tahsilatı ilçe belediyeleri tarafından gerçekleşiyor. Dolayısı ile taşınmazın vergi borcu için belediyenin tahsilat veznelerine gidilmesi gerekiyor. Ancak başka ildeki taşınmazlar için şehir değiştirilmesi gerekmiyor. Tüm belediyeler diğer şehirlerdeki gayrimenkullerin vergisini tahsil etmekle de yetkili oluyor. Size en yakın ilçe belediyesine giderek başka ilde yer alan taşınmazın vergisini ödeyebiliyorsunuz.

Birçok işlemin internet üzerinden halledildiği bu dönemde vergi ödemeleri de online olarak yapılabiliyor. İsteyenler e-devlet üzerinden banka kartı, TC kimlik numaraları ile ödemelerini belediyeye gitmeden internet ortamında gerçekleştirebiliyor.

SON GÜN 30 KASIM

İlk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenen emlak vergisinin ikinci taksiti 1-30 Kasım tarihleri arasında ödeniyor.

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMESİNDEN MUAF?

1319 sayılı kanun gereğince bazı konut sahipleri için vergi sıfır oranlı olarak uygulanıyor. Bir diğer deyişle vergi muafiyeti olan bu uygulamadan faydalanmak için bazı şartlar aranıyor.

Vergi muafiyeti için 200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskene sahip olma, bunun yanında yazlık ya da başka bir dairenin hissesine sahip olmama koşulu bulunuyor. Bu koşulu yerine getiren;

- Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Ev hanımları

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor.