Ekonomi Servisi
16 Nisan anayasa değişikliği referandumundan ‘evet’ çıkması özel sektörün omzundaki yükün azalmasını sağladığı. Dolar/TL referandumdan 1 hafta önce 3.73 seviyesinde bulunuyordu. Son haftaya girilirken anketlerde ‘evet’in önde çıkmasıyla hızlı bir düşüşe geçen kur, milletin ‘evet’ tercihiyle 3.53'e kadar geriledi. Kurdaki düşüşün önümüzdeki aylarda enflasyonda kademeli bir düşüşe yol açması bekleniyor. Ancak ‘evet’le gelen bahar havası en çok yurtdışına borcu olan şirketlerin yüzünü güldürdü.
769 MİLYARA GERİLEDİ
Merkez Bankası verilerine göre şubat sonu itibarıyla özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu 202.7 milyar dolar, kısa vadeli kredi borcu 15.2 milyar dolara ulaşmış durumda. Yani özel sektörün yurtdışındaki banka ve kuruluşlara 217.9 milyar dolar borcu var. Referandum öncesindeki seviyeden bu borç TL cinsi hesaplandığında karşımıza 812.8 milyar liralık bir borç çıkıyor. Kurun bugünkü seviyeden hesapladığımızda ise borcun 769.1 milyara gerilediği anlaşılıyor. Yani kurdaki düşüş sayesinde gelirlerinin büyük çoğunluğu TL cinsi olan şirketlerimizin yurtdışına olan borçları 1 aydan kısa bir sürede 43.7 milyar lira azaldı.
Piyasa değerleri uçtu
Piyasalara gelen bahar havası sadece şirketlerin dış borcunu azaltmakla kalmadı piyasa değerlerini de uçuşa geçirdi. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi referandumdan önce 90 bin 64 puandan kapanmıştı. Dün ise 93.863'den kapandı. Bu süreçte borsa şirketlerinin toplam piyasa değeri de 698 milyardan 735 milyar liraya yükseldi. Söz konusu günlerdeki kur seviyeleri de göz önünde bulundurulduğunda şirketlerin toplam piyasa değeri 189.6 milyardan