‘Eve Fiberde' Avrupa'da zirveye oynuyoruz

Türkiye eve kadar fiber erişim sayısında 18 milyon haneyle Avrupa'da ikinci konuma yükseldi. Fiber altyapının yaygınlaşması konusunda kararlılık gösteren Türkiye, liderliğe oynuyor.

Türkiye fiber altyapı konusunda Avrupa'nın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor. FTTH Council Europe'un Eylül 2023 verilerine dayanarak hazırladığı rapora göre, Türkiye eve kadar fiber erişim sayısında 18 milyon haneyle Avrupa'da Fransa'nın ardından ikinci konuma yükseldi. Bir önceki 'FTTH/B Market Panorama in Europe' raporuna göre ise Türkiye, eve kadar fiber (FTTH/B) verilerinde üçüncü sıradaydı.

Türkiye'nin kısa sürede ikinci sıraya yükselmesinin fiber altyapı konusunda ne kadar kararlı ve istikrarlı bir biçimde çalıştığının önemli bir göstergesi olduğunu belirten Türk Telekom CEO Ümit Önal, "Ayrıca hem eve kadar fiber erişim hem de abone artışında Avrupa'da ilk 5 ülke arasında yer almamız bizim adımıza gurur verici. Türkiye Yüzyılı'nda hayatın her noktasına değer katan çalışmalarımızla, istisnasız herkes için erişilebilir bir dijital gelecek inşa etmeyi hedefliyoruz. Türk Telekom olarak, teknoloji birikimimizi doğru yatırımlarla güçlendirerek bu yolculuğa liderlik etmeyi sürdüreceğiz."

427 BİN KM TELEKOM'DAN

Türkiye'nin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Raporu 3'üncü çeyrek verilerine göre 549 bin kilometrelik toplam fiber ağ uzunluğunun 427 bin kilometresini (km) Türk Telekom olarak tek başlarına kendilerinin gerçekleştirdiğini belirten Ümit Önal, "2023 yıl sonu itibarıyla fiber ağ uzunluğumuzu 437 bin kilometreye çıkardık" dedi.

Türkiye'de 5G için gerekli olan fiber altyapının daha da yaygınlaşabilmesi için ekipler gece gündüz çalışıyor.

5G İÇİN FİBER ALTYAPI ŞART

Yenilikçi çözümlerdeki öncü rolleriyle, bölgenin teknoloji sağlayıcısı olmak ve Türkiye'yi yeni nesil teknolojilerde dünyaya yön veren bir konuma taşımak hedefiyle çalışmalara devam ettiklerini belirten Ümit Önal, "Yeni nesil teknolojilerin ve 5G'nin olmazsa olmazı fiber altyapı için de gece gündüz çalışarak 81 ilimizin her noktasına fiber taşıyoruz. Türkiye'de 5G ve yeni nesil teknolojilerin verimli çalışmasına olanak sağlayacak fiber altyapı sürecini başarılı bir strateji ile emin adımlarla yürütüyoruz" diye konuştu.