Evde pişirilen yemeğin yüzde 10’u çöpe gidiyor

Ticaret Bakanlığı’nın İsraf Raporu’nun ayrıntıları gıda israfını gözler önüne serdi.

Miray ÇİMEN 

26 ilde 2 bin 209 tüketiciyle yapılan anketle hazırlanan rapor, gıda israfı konusunda halen bilinçlenmediğimizi ortaya koydu. İşte rapordan dikkat çeken ayrıntılar: 

- Vatandaşların yüzde 60’ı pişirdikleri yemeklerin tümünü tüketiyor. 

- Evde pişen yemeklerin yüzde 10.4’ü ise doğrudan çöpe gidiyor.

- Yüksek gelir grubundakiler daha sık gıda alışverişi yapıyor. 

- Katılımcıların yüzde 63.3’ü gıda alışverişini marketlerden yaparken, yüzde 17’si pazardan yapıyor. 

- Katılımcıların yaklaşık yarısının aylık gıda ve içecek harcaması 251-500 TL arasında. 

Gelirle israf artıyor

- Katılımcıların yüzde 76.6’sı tabağına aldığı yemeği bitiriyor, yüzde 23.3’ü çöpe atıyor.

- Raporda daha yüksek gelir gruplarında gıda ürünlerinin tüketilmeden çöpe atılma eğiliminin daha fazla olduğu ortaya çıktı.