Miray ÇİMEN
26 ilde 2 bin 209 tüketiciyle yapılan anketle hazırlanan rapor, gıda israfı konusunda halen bilinçlenmediğimizi ortaya koydu. İşte rapordan dikkat çeken ayrıntılar:
- Vatandaşların yüzde 60’ı pişirdikleri yemeklerin tümünü tüketiyor.
- Evde pişen yemeklerin yüzde 10.4’ü ise doğrudan çöpe gidiyor.
- Yüksek gelir grubundakiler daha sık gıda alışverişi yapıyor.
- Katılımcıların yüzde 63.3’ü gıda alışverişini marketlerden yaparken, yüzde 17’si pazardan yapıyor.
- Katılımcıların yaklaşık yarısının aylık gıda ve içecek harcaması 251-500 TL arasında.
Gelirle israf artıyor
- Katılımcıların yüzde 76.6’sı tabağına aldığı yemeği bitiriyor, yüzde 23.3’ü çöpe atıyor.
- Raporda daha yüksek gelir gruplarında gıda ürünlerinin tüketilmeden çöpe atılma eğiliminin daha fazla olduğu ortaya çıktı.