‘Ev'de belirsizlik bitti ‘Favori'ler düşüşe geçti

Geride kalan seçimlerle birlikte gayrimenkul sitelerindeki favori ilanlarda art arda fiyat düşüşü yaşanıyor. Yap-satçılar yüzde 10'luk düşüşlerle piyasayı harekete geçirmek isterken, bu ay itibarıyla sektörün yeniden canlanması bekleniyor.

ARZU KURUM

Seçim sürecinin tamamlanmasıyla birlikte ikinci elde fiyatlar düşüşe geçerken yap-satçılar da yeniden harekete geçti. Emlak sektörü temsilcileri, özellikle ikinci el konutlarda seçimin hemen ardından favori ilanlarda yüzde 10'a varan düşüşler yaşandığını belirtiyor. Temsilciler, millet ittifakının söyleminden dolayı beklemeye geçen yabancıların da yeniden kapıları çalmaya başladığına işaret ediyor. Gayrimenkul sektöründe deprem sonrası yatırım iştahının kapandığını anlatan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Komite Üyesi Nilüfer Kas, 29 Mayıs öncesinde seçimden hemen sonra herkeste zam olacağı yönünde bir beklenti oluştuğuna dikkat çekti. Kas, "Bu beklentinin aksine izlediğim konutlarda fiyatlarda ufak ufak bir düşüş gözlemliyoruz. 29 Mayıs'tan itibaren sahibinden.com'dan bize 'favori ilanınızın fiyatı düştü' diye mesajlar gelmeye başladı. Yüzde 10 civarında bir düşüş gerçekleşti" dedi. Bunun nedenini; alıcılardan beklentiye girenleri harekete geçirmek isteyen satıcılar olarak gösteren Kas, "Onlara kendilerini hatırlatmanın yolu olarak bir indirim yapıyorlar. Bu indirim mesajları da bunu gösteriyor" diye konuştu.

HAREKETLİLİK BAŞLIYOR

Piyasanın bu ay itibarıyla hareketleneceğini söyleyen Kas, "Bu yükseliş olarak değil, yatay hatta bazı noktalarda inme grafiği gösterecektir. Mayıs tamamen durağan bir aydı. Hem yerli hem de yabancı alışında. Nedenine gelince, yabancılarda özellikle bürokrasi durmuştu. Çünkü millet ittifakı yabancı alıcıya satışın önünü kapatacaktı. Orada bir durağanlık oluştu. Seçimlerin ardından yabancı pazarında hareketliliğin tekrar başlayacağını düşünüyorum. Çünkü 'alacaksak sorun yaşar mıyız' endişesi ortadan kalktı" dedi.

YABANCILAR DA DÖNÜYOR

Herkesin seçimlere odaklandığına işaret eden İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, "Geçici olarak sektör hız kesmişti. Bundan sonraki süreç, seçimlerden öncesine göre daha iyi olacak. Birtakım belirsizlikler ortadan kalkacak. İnsanların yatırım aracının dışında gördüğü dövizle ilgili beklentileri normale dönecek" diye konuştu. Yabancıya konut satışıyla ilgili de birtakım söylemler olduğunu hatırlatan Durbakayım, "Onlar ortadan kalktı. Yabancıya satışta ve inşaat sektöründe bir hareketlilik bekliyoruz" dedi. Durbakayım, fiyat artışlarının devam edip etmeyeceğiyle ilgili olarak da şunları söyledi: "Demir, çimento, beton gibi kalemlerde bir fiyat istikrarı sağlanırsa bizim fiyatı artırmak gibi bir eğilimimiz yok. Umarım yeni kabinedeki bakan belli olunca bunların üzerine eğilir, düzelir."

YATIRIM İŞTAHI ARTIŞINI SÜRDÜRECEK

Türkiye'nin 85 milyon nüfuslu bir ülke olduğuna dikkat çeken Anadolu Yakası Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, "Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) eliyle olsun, özel sektör eliyle olsun üretime ihtiyaç var. Konutta yatırım iştahı hiç azalmaz. Bundan sonraki süreçte de yatırımlar artarak devam edecek" dedi.

SATIŞIN EN ÇOK AZALDIĞI İLÇE BEYOĞLU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre konut satışları, bu yıl mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24 oranında azaldı. Kahramanmaraş depremi sonrasında İstanbul'daki konut satışlarını değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Eylül Helin Gül, "Konut satış sayılarındaki 2022/2023 Mart ayları verilerine baktığımızda Beykoz, Çatalca ve Şile ilçelerindeki satışlar artarken, konut satış adetlerinde en çok azalma yaşanan ilçeler ise Beyoğlu, Beylikdüzü, Bakırköy ve Fatih oldu" dedi.