Evde bakım parası sorgulama, başvuru işlemleri! Kasım ayı evde bakım maaşı ne zaman yatacak?

Evde bakım parası sorgulama, başvuru işlemleri ve şartları gündemde merak edilen konular arasında yer alıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca yatırılan evde bakım parası her ay bakıma muhtaç, ihtiyacı olan engelliler ile yaşlıların hesaplarına ödeniyor. Belirli tarihlerde ödenen evde bakım maaşı e devlet üzerinden sorgulanacak. Kasım ayının gelmesiyle beraber gözler kasım ayı evde bakım maaşı yatan illere çevrildi. Peki, evde bakım maaşı yattı mı? Evde bakım maaşı ne kadar? 2020 yılında evde bakım parası hangi tarihlerde yatırılır?

AA

Bakıma ihtiyaç duyan engelli vatandaşların evde bakım görmelerini desteklemek amacıyla verilen ücrete evde bakım maaşı denilmektedir. Yaşlılığı nedeniyle herhangi bir işte çalışamayan ve bu kişilere bakacak birilerinin de olmaması durumunda devlet tarafından vatandaşa aylık bağlanıyor. Daha önceki yazımızda bakım maaşı nedir detaylarıyla ele almıştık. 2020 evde bakım ücreti miktarları nihayet açıklandı. Peki evde bakım maaşı ne kadardır, kaç paradır, kaç TL'dir? Zamlı yeni evde bakım parası miktarı ne kadardır? 2020 yılında evde bakım parası hangi tarihlerde, hangi hesaba yatırılır? Evde bakım parası miktarı hakkında detaylı bilgiler yazımızda

2020 EVDE BAKIM ÜCRETİ MİKTARLARI

Sosyal Hizmetler Kanunu’ndaki 6 Şubat 2014 tarihli değişiklikle, ‘Bakım Maaşı’ hesaplamaları artık ‘Memur Maaş Katsayısı’na göre belirlenecek. Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü, 2020 yılı memur maaş katsayılarını 1 Ocak 2020 itibariyle güncelledi.

“BÜMKO 2020 yılı için maaş katsayılarını yeniden belirledi. Buna göre 2020 yılında uygulanacak ‘aylık katsayısı (0,079308)’, memuriyet taban aylığı göstergesine uygulanacak taban aylık katsayısı (1,24144), iş güçlüğü, iş riski, temininde güçlük ve mali sorumluluk zamlarının aylık tutarlara çevrilmesinde uygulanacak yan ödeme katsayısı ise (0,025149) olarak belirlenmiştir.”

2020 EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR OLDU?

2020 yılında evde bakım parası miktarı 1.544 TL olarak hesaplanmıştır.

EVDE BAKIM PARASI HANGİ TARİHTE YATAR, HANGİ TARİHLERDE YATIRILIYOR?

Evde bakım parasının yatırıldığı net bir tarih bulunmamaktadır. Yani evde bakım parası her ayın 3’ünde yatırılmaktadır diye bir tabir kullanmak yanlış olacaktır. Ancak evde bakım parasının şimdiye kadar yatırılmış olduğu tarihleri kıyasladığımızda her ayın 2. Haftası ödemelerin hesaplara geçmeye başladığını ve 3. Haftasında da ödemelerin tamamının yapıldığını görmekteyiz. Yani buradan evde bakım maaşının her ayın 2. Haftası ile 3. Haftası aralığında yatırıldığını söyleyebiliriz.

EVDE BAKIM PARASI YATTI MI? SORGULAMA, ÖĞRENME

Evde bakım maaşının yatırılıp yatırılmadığını oldukça kolay bir şekilde öğrenme imkanımız bulunmaktadır. Bunun için “https://www.turkiye.gov.tr/aspb-engelli-evde-bakim-odeme-sorgu” adresi üzerinden sorgulama yapabilmekteyiz. E-Devlet sistemine giriş yaparak vermiş olduğumuz adrese girdiğinizde hasta bakım paranızın hesabınıza geçip geçmediğini öğrenebiliyorsunuz.

EVDE BAKIM PARASI HAFTA SONU YATAR MI, HESABA GEÇER Mİ?

Evde bakım parası ödeme günleri merak edilen konular arasında yer almaktadır. Evde bakım parası ödemeleri hafta içi ( Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma) ve mesai saatleri içerisinde yatırılmaktadır. Yani hafta sonu ( Cumartesi ve Pazar ) günleri evde bakım parası ödemeleri gerçekleştirilmemektedir.

EVDE BAKIM PARASI HANGİ BANKAYA YATIRILIR?

Evde bakım parası ödemesi almak için sizden bir Ziraat Bankası hesabınızın bulunması isteniyor. Şayet Ziraat Bankası’nda hesabınız bulunmuyorsa da açmanız talep edilmektedir. Yani evde bakım parası ödemeleri Ziraat Bankası hesaplarınıza yukarıda vermiş olduğumuz tarihlerde yatırılır.

EVDE BAKIM PARASI NASIL ÖĞRENİLİR?

Evde bakım aylığı alarak muhtaç ya da yaşlı bir kişiye bakan vatandaşlar, Ziraat Bankası üzerinden SMS ile öğrenebilecek. Evde bakım parası nasıl öğrenilir merak edenler için Ziraat Katılım Bankası'ndan maaş alanlar için şöyle; Telefonunuzdan SMS bölümüne büyük harflerle BAKIYE yazıp mesajı 4747'ye göndermeniz yeterlidir. Gönderilen mesaj bir mesaj ücreti ile ücretlendirilecektir.

EVDE BAKIM HİZMETİ KİMLERE VERİLİYOR

Evde bakım hizmeti almak isteyen durumları uygun olmayan, engelli ya da bakıma muhtaç kişiler evde bakım hizmeti nasıl alınır araştırmalara başladı.

Evde bakım parası almak için gerekli şartlar:

1) Gelir kriterlerinin uygun olması,

2) Bakıma muhtaçlık kriteri,

3) Ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu.

EVDE BAKIM HİZMETİ ALMA ŞARTLARI

Evde bakım parası almak isteyenler, evde bakım aylığı alma şartlarını araştırmaya başladı. Evde bakım parası verilecek kişilerin ailesindeki herkesin (engelliler de dahil) toplam net gelirine bakılıyor. Daha sonra evde bakım parası almak isteyen kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl veya varsa ‘İlçe Müdürlüklerine’ başvuru yapıp beklemesi gerekiyor. Eğer evde bakım parası onaylanırsa almaya başlayacaktır.

2020 EVDE BAKIM AYLIĞI NE KADAR?

Evde bakım aylığı ne kadar öğrenmek isteyenler için, 2019 yılında evde bakım aylığının 1.384 lira olduğunu belirtelim. 2020 yılında Ocak ayında evde bakım aylığı ise zam gelerek 1.460 liraya yükseltildi. Daha sonra Temmuz ayında evde bakım aylığına zam gelerek 1.544,60 TL'ye yükseldi. Şu an evde bakım aylığı 1.544,60 TL'dir