Ev hanımlarına emeklilik kimleri kapsıyor? Ev hanımlarına emeklilik şartları nelerdir?

Ev hanımlarına emeklilik müjdesi ile ilgili detaylar belli oldu. 25 yıl evli kalan ev hanımlarına emeklilik fırsatından yararlanabilmek için kadının daha önce çalışıp çalışmamasının bir önemi bulunmuyor. Hiç çalışmamış ev hanımları da toplu ödeme yaparak emekli olabilecek. Ev hanımlarına emeklilik için bazı şartlar bulunuyor. Peki Ev hanımlarına emeklilik şartları nelerdir? Ev hanımlarına emeklilik kimleri kapsıyor?

Milyonlarca ev hanımını ilgilendiren emeklilikle ilgili yasa, Meclis gündemine geliyor. Yeni düzenleme ile ev hanımlarına emeklilik yolu açılacak. Ödenecek primlere devlet desteği de eklenecek. Ev hanımlarına emeklilik şartlarının başında 25 yıl evli kalmak geliyor. Peki Ev hanımlarına emeklilik kimleri kapsıyor? Ev hanımlarına maaş şartları nelerdir? İşte Ev hanımlarına emeklilik şartları

HİÇ ÇALIŞMAMIŞ EV HANIMLARINA EMEKLİLİK MÜJDESİ!

Meclis gündeminde yert alan yeni torba yasa düzenlemesi kapsamında Ev hanımlarına emeklilik geliyor.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 yılı Seçim Beyannamesinde yer alan vaadine göre ev hanımları, emeklilik şartları yerine getirildiği taktirde milyonlarca kadın 45-47 yaşında emekli olabilecek.

Bugün itibarıyla ev kadınlarının emekli olması için devletin ödeyeceği aylık prim tutarı 1.067 lira olup, 3.202 lira yerine 2 bin 135 lira yatırılacak. Böylece verilecek yıllık destek 12 bin 804 lira olacak.

Mevcut durumda SSK'da 7.200 prim günü ile kadınlar 58 yaşında, erkeklerde 60 yaşını doldurduğunda emekli olabiliyor. Bağ-Kur'da ise kadınlar 58 yaşında, erkekler de 60 yaş ve 9.000 gün primle emekli olabilecek.

Kendine ait aktif bir sigortası ve sosyal güvencesi olmayan ev hanımları için sigorta sistemi devreye alınacak. Ev hanımları, isteğe bağlı sigorta sistemi ile sosyal güvenceye kavuşturulacak.

Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması ile devreye alınacak destek, sigorta primlerinin üçte birini oluşturacak. Mevcut asgari ücrete göre, bu tutar aylık 1430 lirayı buluyor.

PRİM ÖDEMELERİNDE DEVLET DESTEĞİ

Ödenecek primlerin her ay üçte birini devlet karşılayacak. Böylece, ev hanımları daha az prim ödeyerek daha erken emekli olabilecek. Emeklilik yaşı kadınlarda anne olma ve çocuk sayısına göre aşağı çekilecek.

Ev hanımlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'ini devlet ödeyecek.

Uzun süre evli kalan, sigortası olmayan (hiç çalışmamış) ev hanımlarına emeklilik toplu ödeme yapılarak hak edilebilecek.

Mevcut tutar üzerinden devletin ev hanımlarının emekli olabilmesi için ödeyeceği aylık prim tutarı bin 67 lira 52 kuruş olacak. Ev hanımları aylık 3 bin 202 lira 56 kuruş yerine 2 bin 135 lira 4 kuruş prim yatırarak emekli olabilecek. Mevcut tutar üzerinden 12 bin 810 lira devlet desteği sağlanmış olacak. Asgari ücret arttıkça prim desteği de büyüyecek.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK ŞARTLARI

Hükümet yeni dönemde ev hanımlarının emekli olabilmeleri için onlara prim desteği vermeye hazırlanıyor. Ev hanımlarına emeklilik şartları arasında 25 yıl evli kalmak yer alıyor.

Türkiye'de ikamet edenler ile Türkiye'de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşlarından;

* 5510 sayılı Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmayan

* Sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayanlar

* Kendi sigortalılıkları nedeniyle Türkiye'de sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük ve yaşlılık aylığı almayanlar

* 18 yaşını dolduranlar. Kanunun yürürlük tarihinden önce mülga kanunlara göre isteğe bağlı sigortaya devam edenlerin, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın Kanun kapsamında isteğe bağlı sigortalılıkları devam ettirilecektir.

İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin örneği Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan "İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi" ile ikametgahlarının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine başvurmaları gerekmektedir.

Tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyen sigortalıların ise talep dilekçesi ile müracaatları yeterli olacaktır.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK NE ZAMAN?

Ev hanımları, sosyal güvence ile sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilecek. Bağ-Kur ve SSK primleri eşitlendiğinde de 5 bin 400 gün olan kısmi emeklilik şartı 4 bin 500 güne kadar çekilebilecek.

İkinci adımda, çocuk sayısına göre erken emeklilik imkanları devreye alınacak. Üçüncü adımda da çalışan anneler için bir yıpranma düzenlemesi gelecek. Son adım ise doğum borçlanması ile ilgili olacak.

Teklifin, kısa süre içinde Meclis'e sunulması bekleniyor.