Ev hanımları için emeklilik yolda

Milyonlarca ev hanımına emeklilik ve çalışan anneye yıpranma hakkı getiren düzenleme için hazırlıklar tamam. Torba yasayla Meclis'e gelecek paketle ev hanımları isteğe bağlı sigortalı olacak. Primin üçte birini devlet ödeyecek.

Türkiye'de milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni bir torba yasa, Meclis gündemine gelmeye hazırlanıyor. Bu yeni düzenlemeyle ev hanımlarına sosyal güvence desteği ve emeklilik imkanı ile çalışan anneye yıpranma hakkı gelecek. Torba yasa teklifinin kısa süre içinde Meclis'e sunulması bekleniyor. Düzenlemeyle ev hanımları, isteğe bağlı sigorta sistemi aracılığıyla sosyal güvenceye kavuşturulacak.

PRİM DESTEĞİ VAR

Ev hanımlarının, ödeyeceği primlerin her ay üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Bu sayede ev hanımları daha düşük prim ödeyerek daha erken emekli olabilecekler. Halen Meclis'te görüşülen Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulmasıyla devreye alınacak destek tutarı mevcut asgari ücret üzerinden aylık bin 430 liraya denk gelecek. Ayrıca, ev hanımları sosyal güvence kapsamında sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilecekler.

ÇALIŞAN ANNEYE YIPRANMA

Bu yeni düzenleme ile Bağ-Kur ve SSK primleri eşitlendiğinde kısmi emeklilik için gereken gün sayısı 4 bin 500 güne kadar çekilebilecek. İkinci aşamada, çocuk sayısına göre erken emeklilik imkanları devreye alınacak. Üçüncü adımda, çalışan anneler için bir yıpranma düzenlemesi yapılacak ve son aşamada doğum borçlanması ile ilgili düzenlemeler hayata geçirilecek. Bu torba yasanın kısa süre içinde Meclis'e sunulması bekleniyor.Ev hanımlarına emeklilikle ilgili ilk duyuruyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan haziran ayında yapmış ve "Evlerimizin yükünü çeken ev hanımlarına emeklilik hakkı getiriyoruz. Emekli olmak isteyen ev hanımlarının primlerinin üçte birini biz karşılayacağız. Yıpranma hakkı da vererek ev hanımlarının daha kısa sürede emekli olabilmelerini sağlayacağız" demişti.

AİLE FONUNDA DESTEK KAPSAMI GENİŞLEYEBİLİR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz evlilik kredisi ve Aile Fonu ile ilgili bir soru üzerine "Önce pilot uygulama olarak deprem bölgesinden başlayacak. Özellikle, gençlere evlilik kredisi dediğimiz 150 bin lira, iki yılı geri ödemesiz, 4 yıllık krediyle destek verme mekanizmasını içeriyor. İleride fonlar, imkanlar arttıkça başka destekler de söz konusu olacak ama aşama aşama gidecek" dedi.

ASGARİ ÜCRETE OCAKTA TEK ZAM, İKİ AYRI FORMÜL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024'te geçerli olacak asgari ücrete ilişkin tek zam sinyali verdi. Kabine toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Işıkhan "Temmuz ayında olduğu gibi ilkemiz yine enflasyona ezdirmemek. Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi biliyorsunuz. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz" dedi. Asgari ücret toplantılarının aralık ayı içerisinde başlayacağına söyleyen Işıkhan, "31 Aralık itibarıyla da yeni asgari ücretin Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor. Temmuzda ikinci bir toplantı yapmayacağız, ikinci zamma gerek olmayacak diye düşünüyoruz. Tüm parametreler iyi gidiyor çünkü" dedi. Aralık ayı başında toplanacak olan Asgari Ücret Komisyonu'nda netleşecek zam oranı için de formüller şimdiden konuşulmaya başlandı. Bu formüllerden biri enflasyona göre zam. Orta Vadeli Program'daki yüzde 65 olan 2023 yılı enflasyon tahminine göre 6 aylık TÜFE yüzde 37.76 seviyesinde çıkacak. Bu oran yansıtılırsa net asgari ücret 11 bin 402 liradan 15 bin 707 lira seviyesine ulaşacak. Refah payının eklenmesiyle bu tutarlar daha da artacak. Memur maaşlarına ocakta enflasyon farkıyla birlikte yüzde 50 seviyesinde zam yapılması beklenirken, bu artışın da asgari ücrete yansıtılabileceği belirtiliyor. Bu durumda yeni asgari ücret net 17 bin 103 lirayı bulacak.

DEPREM BÖLGESİNDE FIRSATÇIYA 3 KAT CEZA

Yeni bir torba yasa bu hafta Meclis'e geliyor. Yasa tasarısı ile deprem bölgesinde hiçbir gerekçe olmadan gıdadan inşaat malzemesine kadar her alanda fahiş fiyat artışı yapanlara dönük cezalar artırılıyor. Halen fahiş fiyat uygulayanlara her bir aykırılık için 10 ila 100 bin lira arasında ceza veriliyor. Alının bilgiye gör eyeni düzenlemede bu cezaların en az 3 kat artırılması planlanıyor. Tasarı ayrıcı iki ayrı önemli düzenleme içeriyor. Kanun teklifine göre, tüm şans oyunları için ikramiye dağıtım oranı üst sınırının yüzde 83'ten yüzde 90'a yükseltilmesi öngörülüyor. Ayrıca çekin keşide tarihinden önce ödenmek üzere muhatap bankaya ibrazının geçersiz kabul edilme süresi 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren 2 yıl daha uzatılacak.

KRİPTO VARLIKLARA MEVZUAT HAZIRLIĞI

AK Parti Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, kripto varlıklarla ilgili bir taslak hazırlığının bulunduğunu belirterek, "Yenilikçi teknolojiler alanında, gerek blokzincir gerek yapay zeka, Türkiye'nin söz sahibi ülkelerden biri olacağına inanıyorum. Bu istikametteki yürüyüşümüz devam ediyor" dedi. İleri "Kripto varlıklar noktasında ciddi bir toplumsal ilgi var. Burada vatandaşımızın güvenliğini sağlamak ama bir yandan da blokzincir zihniyetinin önünü açmak konusunda sektörle de iletişim halindeyiz" diye konuştu.