Eurofıghter'lar Türkiye'ye geliyor... IDEF'te imzalar atıldı

Türkiye, Eurofighter kulübüne katılıyor. Türkiye, İngiltere ile Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının kullanımına ilişkin ön anlaşma imzalarken Almanya da ihracata onay verdi.

AKŞAM GAZETESİ

Türkiye, Eurofighter Typhoon savaş uçağı kullanıcıları arasına giriyor. İlk resmi adımlar dün atıldı. Türkiye, İngiltere ile Eurofighter Typhoon savaş uçağı tedarik sürecine ilişkin tam kapsamlı bir anlaşma sağlamak amacıyla Mutabakat Zaptı imzalarken Almanya da ihracata onay verdiğini duyurdu. Bir süredir alternatif savaş uçağı tedarikine yönelik girişimlerde bulunan Türkiye, Eurofighter Typhoon alımı için diplomatik ve teknik temaslarını sürdürüyordu.

FUARDA İMZA ATILDI

40 adet olarak planlanan Eurofighter tedarikin ilişkin ilk resmi açıklama İstanbul'da düzenlenen 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda geldi. Fuarda Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve İngiltere Savunma Bakanı John Healey, Türkiye'nin Eurofighter Typhoon kullanıcısı olarak kabulüne ilişkin tam kapsamlı mutabakat zaptını imzaladı. İmza töreninde konuşan Bakan Güler "Ülkemizin Eurofighter Typhoon kullanıcısı olarak kabul edilmesini, NATO'nun kilit müttefikleri olan ülkelerimizin dostluk bağlarımızı daha da güçlendireceğini, ülkemizin hava kabiliyetlerinin arttırılmasıyla NATO'nun da hava gücünün artmış olacağını, yeteneklerimizle ilgili işbirliğini güçlendireceğini ve iki ülkenin savunma sanayilerini dünya çapında lider ekipmanların karşılıklı alımı yolu destekleyecek yeni bir dönemin başlangıcı olacağına inanıyorum. Bu kapsamda imzaladığımız mutabakat zaptı bizleri Eurofighter Typhoon konusunda tam kapsamlı bir anlaşmaya bir adım daha yaklaştırılmaktadır" dedi.

İmza töreni öncesi bir onay da Almanya'dan geldi. Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius, Berlin'de yaptığı açıklamada, Almanya Savunma Bakanlığı'nın Türkiye'ye gönderilen mektupla ihracat onayı verdiğini duyurdu.

Kornelius, "Alman hükümetinin, bir ön talebe olumlu yanıt verdiğini teyit edebilirim. Savunma Bakanlığı da bunu Türk hükümetine iletti" dedi. Kornelius, ayrıca konuyla ilgili Başbakan Friedrich Merz'in Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüşme yaptığını da doğruladı.

Der Spiegel'de yer alan habere göre, tedarik süreci Almanya üzerinden gerçekleştirilecek, uçakların üretimi ise İngiltere'de yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, "Görüşmelerde ilerleme kaydettik. Hem Almanya hem İngiltere konuyu olumlu değerlendiriyor" ifadelerini kullanmıştı. Der Spiegel'e göre, Türkiye, uçakları NATO dayanışması çerçevesinde kullanacağını ve bir NATO ülkesine karşı yöneltmeyeceğini taahhüt etti. Bunun ardından Almanya, konuyu Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile de görüşerek onay verdi.

40 ADET ALINACAK

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye'nin Eurofighter Typhoon kullanıcısı olarak kabulüne ilişkin soru üzerine çalışmaların sürdürüldüğünü belirterek, "40 civarında sonunda uçak sahibi olmayı planlıyoruz. Bunun değişik opsiyonları var. Onlar üzerinde çalışıyoruz" dedi.

DÖRT ÜLKENİN ORTAK ÜRETİMİ

Bakan Güler fuarın bugüne kadar yapılanların en büyüğü olduğunu belirtti. Ürünlere ilişkin konuşan Güler, şunları söyledi: "Birincisi nüfuz edici bomba. O sadece öyle bir bomba falan değil. Kullandığımız yerde yaklaşık 80 metre dağın içine o bomba girdi. 1-2 ülkede var. 6 tondan başlıyor. Bizimki sadece 1 ton."

TAYFUN BLOK-4 DENGELERİ DEĞİŞTİRECEK

Türkiye'nin ilk hipersonik balistik füzesi TAYFUN BLOK-4 dünyada yankı uyandırdı. Yunan basını 'Bölgesel askeri dengeleri etkiler' derken İsrail basını da 'Önemli bir sıçrama' olarak niteledi.

IDEF'TE önceki gün tanıtımı yapılan Türkiye'nin ilk hipersonik balistik füzesi TAYFUN BLOK-4 dünyada geniş yankı buldu. Dünya basını, füzenin Türkiye ve bölge için bir dönüm noktası olacağına dikkat çekerek gelişmiş özelliklerine geniş yer ayırdı.

I24 News (Fransa): Türkiye, stratejik konumunu güçlendirdi. Tel Aviv-İstanbul arası 1120 km, Antalya-Tel Aviv arası 660 km. TAYFUN BLOK-4'ün menzili ise 1000 km ve olağanüstü bir isabet oranına sahip.

Israeldefence (İsrail): BLOK-4 100 kilometre menzile sahip. Türkiye'nin stratejik kabiliyetlerinde önemli bir sıçramayı temsil ediyor. Füze, yüksek hassasiyet için tasarlandı. Sistem, mobil olarak fırlatılabiliyor ve bu da hızlı nakliye ve çevik konuşlandırmaya olanak tanıyor. Bu özellikler, füzenin düşman ortamlardaki dayanıklılığını artırıyor.

Geo Starategika (Yunanistan): Türk savunma sanayiinde önemli bir adım. Bu yeni füze sistemi, Türkiye'nin uzun menzilli vuruş yeteneklerini ciddi ölçüde artırıyor. Bölgesel askeri dengeleri etkileyebilecek bir gelişme. Yunanistan'ın hava savunma sistemlerini gözden geçirmek zorunda.

Pentapostogama (Yunanistan): Bu füze ülkenin stratejik vuruş yeteneklerini genişletme çabalarında bir dönüm noktası olacak.

Defence Industry Europe (Polonya): Bu yeni nesil füze, bölgesel güvenlik dinamiklerini yeniden şekillendirme potansiyeline sahip.

NEWS18 (Hindistan): Türkiye hipersonik balistik füze çağına giriyor.