EURO 2024 bitti, Antalya umutlandı

EURO 2024 nedeniyle mola veren Antalya turizmi yeniden hareketlendi. Turizmciler Avrupa'da yaşayan Türklerin EURO 2024'te mesai yaptığına dikkat çekerek “Şampiyona bittiği için artık rahat geliyorlar. 1 milyon gurbetçi bekliyoruz” dediler.

Antalya'ya gelen turist sayısı 17 Temmuz itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12'lik artışla 7.5 milyonu geçti. En çok turist gönderen ülkeler arasında Rusya ilk sırayı alırken, Almanya ikinci, İngiltere üçüncü oldu. Almanya'da 14 Haziran-14 Temmuz'da yapılan EURO 2024 nedeniyle duraksama yaşanan Avrupa pazarı, şampiyona sonrası tekrar hareketlendi. Yıl sonuna kadar 17 milyon turist hedefinin aşılması beklenen kentte, 18 milyon turist sayısıyla yeni bir rekora imza atılacağı öngörülüyor.

AVRUPA CANLANDI

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kavaloğlu, çok hareketli geçen Kurban Bayramı tatili sonrası EURO 2024'ün de etkisiyle duraklama dönemi yaşadıklarını söyledi. Şampiyonanın kaynak pazarlardan biri olan Almanya'da yapıldığını hatırlatan Kavaloğlu, "O süreçte Almanya'dan ülkemize gelişlerde yavaşlama oldu. Şampiyona sonrası temmuzun ikinci haftası itibarıyla doluluklarımız yüzde 90'ın üzerine çıktı. Şu anda Antalya'da yüksek bir sezon yaşıyoruz. Avrupa pazarı tekrar canlandı" dedi. Kavaloğlu, "Hazirana kadar 600 bine yakın Avrupalı Türk Antalya'yı tercih etmişti. Bu artarak devam edecek. Avrupa'da yaşayan Türkler de EURO 2024'de mesai yaptılar. Şampiyona bittiği için artık rahatlıkla geliyorlar. Antalya'da bu yıl 1 milyon gurbetçinin tatil yapmasını bekliyoruz" dedi. Kavaloğlu, Münih merkezli Avrupa'nın üçüncü büyük tur operatörü FTI'nın iflasının etkilerini en az hasarla atlattıklarına dikkati çekti.

TEMMUZ HAREKETLİ

Kemer Yöresi Tanıtım Vakfı Başkanı Volkan Yorulmaz da Alman hükümetinin EURO 2024 dolayısıyla hastanelerden emniyete tüm kamu kurumlarında izinleri iptal ettiğinden Avrupa pazarının duraksadığını anlattı. Aynı zamanda bir otelin genel müdürü olan Volkan Yorulmaz, Alman iş dünyasının da şampiyona sürecinde tatili ertelediğine işaret ederek, "Temmuzda daha hareketli bir Avrupa pazarı görüyoruz. Özellikle de eylül, ekim ve kasım aylarında Avrupa'dan büyük potansiyel bekliyoruz. Gurbetçilerin gelişleri sürüyor" diye konuştu.

BODRUM'DA GERÇEKTEN ABARTILI FİYAT VAR

Hakan Saatçioğlu Bodrum'daki fiyatların Antalya'ya göre daha yüksek olduğunu, asıl sorunun otel dışındaki restoranlardaki fahiş fiyatlardan kaynaklandığını söyledi. Burada otelci ile restoranları ayırmak gerektiğini dile getiren Saatçioğlu, "Otelcileri restorancılarla, kafecilerle, taksicilerle aynı kefeye koymak, bizi rahatsız ediyor. Yunan adalarından yemek paylaşılıyor, şu kadar euro, bunu Türkiye'de yeseniz, işte şu. Bodrum'da gerçekten abartılı fiyat farkı var. Bu durumun otelciyle alakası yok. Otelciyle diğerlerini ayırmak gerekiyor" dedi.

ALGI OPERASYONU VAR, OTELLER BOŞ DEĞİL

Antalya'da otelciler, son dönemde Yunan adalarının çok ucuz olduğu ve otellerin boş kaldığı yönündeki iddialara tepki gösterdi. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Saatçioğlu, "Yanlış bir algı yaratılıyor. 'Yok oteller boş kaldı, yok otellerde misafirden daha fazla personel var.' Böyle bir şey yok" dedi. Hakan Saatçioğlu, "Alanya bölgesinde doluluklar geçen seneki gibi yüzde 85- 95 arasında. Belek'te yüzde 90- 95 civarında" dedi. 5 yıldızlı otel genel müdürü İsmail Çağlar ise "Kundu bölgesindeki birçok otel dolu. Manavgat Side bölgesine ciddi anlamda doluluklar var" ifadelerini kullandı.

ÖDEMELERİ KURUMSAL İBAN'A YAPIN

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya "Rezervasyon yapıldığında ödeme, seyahat acentelerinin kurumsal IBAN'ına yapılır. Ancak seyahat acentesi olmayan kişiler ödemeleri şahsi IBAN'larına almak suretiyle mağduriyete yol açmaktadır" dedi. Bağlıkaya "Sosyal medya hesaplarında kullanıcı adlarının sıklıkla değişmiş olması, olası dolandırıcılığa işaret eden bir diğer nokta. Vatandaşlarımızın bu hususa dikkat etmesini özellikle tavsiye ediyoruz" diye konuştu.