Ette illerin de 'tavanı' var: Fiyat farkı 10 TL'ye çıkıyor

Et sektörünün tüm aktörlerinin onayı alınarak hayata geçirilen kırmızı etteki 'tavan fiyat' uygulaması illere göre farklılık gösteriyor. Samsun'da kasaplarda 34 lira olan dana kıymanın kilosu İstanbul ve Bandırma'da ise 40 lira seviyesine kadar çıkıyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından et fiyatlarındaki istikrarsızlığı ortadan kaldırmak amacıyla başlatılan ‘tavan fiyat’ uygulaması her şehirde farklı uygulanıyor. Ankara'daki kasaplarda 36 lira olan dana kıymanın kilogramı Balıkesir ve İstanbul'da 40 liraya, Samsun'da 34 liraya, Antalya'da 38 liraya, Mardin'de 32 liraya satılıyor. Market raflarındaki bonfile de iller arasında yaklaşık 37 liralık fiyat farkı ile göze çarpıyor. Erzurum'da 42 liradan satılan dana bonfilenin kilogram fiyatı Ankara'da 79 liraya, İzmir'de 77 liraya, İstanbul ve Balıkesir'de 70 liraya ulaşıyor. 

En yüksek İstanbul'da

Dana kuşbaşı etin kilogram fiyatları da iller arasında yaklaşık 10 lira fark ile dikkati çekti. Tavan fiyatı 34 lira olarak açıklanan dana kuşbaşı et, illerdeki kasaplarda 32-42 liradan satılıyor. İller arasında kuşbaşı et fiyatında da ilk sırayı 42 lira ile İstanbul ve Balıkesir aldı.  Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı açıklamada uygulama sayesinde vatandaşın eti daha ucuza tüketebileceğini belirterek, tavan fiyat uygulamasıyla üretici, tüketici ve esnafın rahatlayacağını söyledi. Söz konusu kararın vatandaşların ete ulaşımı açısından önemli bir adım olduğunun altını çizen TESK Başkanı Palandöken, şöyle konuştu: " Et piyasasının 3-5 kişinin merhametine, spekülatörlere bırakılmaması lazım." 

Çözüm kırsal kalkınma

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar da kırmızı et piyasasının son dönemlerde spekülatörlerin eline geçtiğini ve fiyatların yükseldiğini belirtti. Müdahalenin gerekli olduğunu ifade eden Çakartavan, asıl çözümün ise kırsal kalkınma olduğunu belirtti.

Oyuncak değil, karara uyulacak 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de, tavan fiyat uygulamasının ardından kimsenin keyfi olarak hareket etme hakkı olmadığını söyledi. “Ya gelip beraber bu kararı almayacaktık ya da aldığımız bu karara uyacağız. Başka yolu yok bu işin” diyen Çelik, bunun çocuk oyuncağı olmadığını söyledi. Adana’da düzenlenen Akdeniz Bölgesel Ortak Akıl Toplantısı’nda konuşan Çelik, hayvan ürünlerinde ithalatın pençesine düşmemek için  büyük çaba göstereceklerini ifade etti. Türkiye’nin ette hayvan varlığını artırıp kendi kendine yeten ülkelerden biri olması gerektiğine işaret eden Bakan Çelik, "Dişi hayvan getireceğiz, köylümüze, vereceğiz" dedi.