Etikette kadının adı var

Artık daha çok tercih edilecekler! Kadın girişimciye ihracatta ‘etiket' kolaylığı geliyor. Kadın emeğini güçlendirme rüzgarına TİM de dahil oldu. Kadın girişimcilerin ürünleri artık ayrı bir etiketle ihraç edilecek. Böylece bu ürünler iç piyasa ve ihracatta daha çok tercih edilecek.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Kadınların ekonomiye katılımını artırmak ve dünyaya ihracat yapar hale getirmek için harekete geçen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) sahibi kadın olan işletmelerin ürününü ayrı bir etiketle pazara sürmeye hazırlanıyor. Projeyle kadınlar tarafından üretilen ürünlerin tercih edilirliklerini artırıp, kadın girişimcilerin ihracattan daha fazla pay alması hedefleniyor. Türkiye'deki 100 bin ihracatçıdan sadece 5 bininin kadınlardan oluştuğuna dikkat çeken TİM Başkanı İsmail Gülle, "Türkiye'de kadın girişimci sayısı da ihracatçı sayısı da henüz istenilen düzeyde değil. TİM Kadın Konseyi olarak bu sayıyı artırmak için düğmeye bastık. Önümüzdeki süreçte bu projeleri birer birer hayata geçireceğiz" dedi.

ÖZEL EĞİTİM VERİLECEK

İsmail Gülle, bunun için ilk etapta tekstil ve hazır giyim sektöründe bir Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Desteği (Ur-Ge) hazırladıklarını söyledi. Kendi işinin patronu 50 kadına insan kaynaklarından, pazara erişime, fuarlara katılımdan devlet desteklerinden yararlanmaya pek çok konuda eğitim verileceğini anlatan Gülle, şunları kaydetti:

KÜMELENME MODELİ

"Toplamda üç yıl sürecek bu Ur-Ge Projesi'yle yurtdışına tek başına ihracat yapmakta zorluk çeken kadın girişimcileri, kümelenme modeliyle ihracat yapar hale getireceğiz. Ayrıca kadınlar tarafından üretilen ürünlerin (Women Owned-Kadınların sahip olduğu şirket) etiketiyle ihraç edilmesini sağlayacak ayrı bir etiket projemiz de bulunuyor. Dünyada yaygın olarak kullanılan bu uygulama sayesinde tüketiciler, bir ürünü satın alırken kadın üreticileri tercih etmek istiyorsa bunu etiketinden okuyup görebilecek."

PROJEYE KREDİ VERİLSİN

Gerek Türkiye gerekse dünya ekonomisinin gelişiminde kadın girişimcilerin önemli rol oynayacağına dikkat çeken TİM Başkanı İsmail Gülle, şöyle devam etti: "Eximbank'ta kadın ihracatçılarımıza 500 milyon dolarlık kredi limiti ayırdık. Ancak bunun sadece 5 milyon doları kullanılmış. Bunda istenen teminatların etkisi büyük. Kadınları girişimci yapacaksak, projeye kredi verilmesinin önü açılmalı. Asansörde trafikte yol vermekle kadınlara destek olunmaz, kredi verilmeli, iş yapmalarının önü açılmalı."

TÜRKİYE'DE 142 BİN ŞİRKETİN SAHİBİ KADIN

İş hayatında eşitlik sağlanamazsa 2030 yılında küresel ekonomik kaybın 1 trilyon doları bulması öngörülüyor. Birçok ülke kadınların ekonomiye katılımını artıracak adımlar atıyor. Amerikan devlet kurumları ve endüstri dernekleri, kadınlara ait işletmeleri 'Women Owned' etiketiyle rafa çıkarıyor. Türkiye'deki girişimcilerin de yüzde 10'u kadınlardan oluşuyor. 2019 verilerine göre, Türkiye'de sahibi kadın olan 142 bin şirket var.