Etikette ilk değişim

Dövizdeki düşüşün ardından indirim açıklamaları gelmeye başladı. Otomobilin ardından gübre ve yemde fiyatlar aşağı çekilirken markette ilk etiket değişimini ise Tarım Kredi yaptı.

Dövizdeki düşüşün ardından indirim yapan otomotive diğer sektörler de katılmaya başladı. Öneki gün gübre fiyatlarında yapılan yüzde 20'lik indirimin ardından yem fiyatlarında da indirim için harekete geçildi. Dün benzinde 1 lira 63 kuruş, motorinde ise 1 lira 65 kuruş indirim geldi. Ancak söz konusu indirimler ÖTV'deki kayıp için kullanılacağı için pompaya yansımayacak. Sonraki indirim ÖTV marjını aştığı zaman tüketiciye yansıtılacak. Market raflarındaki ilk indirim ise Tarım Kredi'den geldi. ,

MARKETTE % 30 DÜŞÜŞ

Tarım Kredi Marketçilik AŞ Genel Müdürü Bayramali Yıldırım "Yaptığımız çalışmayla beraber yüzde 30'a varan indirimlerimizi fiyatlarımıza yansıttık" dedi. Yıldırım bakliyat grubu, yağ, deterjan ve kozmetik grubu gibi birçok üründe indirim yaptıklarını dile getirdi. Yıldırım "Un fiyatlarımızı yüzde 27 aşağı çektik, ayçiçeği yağında yüzde 11 civarında indirim oldu, tuvalet kağıtlarında yüzde 30'a yakın indirim yaptık. İndirimler sürecek" dedi.

YEMDE FİYAT % 13 İNDİ

Kurdaki gerilemenin karma yem fiyatlarına yüzde 5-13 indirim olarak yansıması bekleniyor. TÜRKİYEM-BİR Başkanı Ülkü Karakuş "Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 'Kur Korumalı TL Mevduat Desteği' paketinin ardından döviz kurunun gerilemesi sektörümüz için de memnuniyet verici olmuştur. Kura bağlı olarak ithal hammadde maliyetlerinde bir miktar düşüş gerçekleşmiştir ve bu düşüş yem çeşidine bağlı olarak karma yem fiyatlarına da yüzde 5 ila 13 arasında indirim olarak yansıyacaktır" dedi.

2. ELDE DÜŞÜŞ YAKINDA

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el araç sektöründe de kurun düşmesinin yansımalarının görüleceğini belirterek "İkinci el araç fiyatları da geri gelecektir ama bunun piyasalara yansıması 1-2 gün içinde olmaz. Bu fiyat güncellemesi bir hafta, 10 günü bulabilir. Çünkü piyasaların kurdaki düşüşü kabul etmesi gerekiyor. 300 bin lira değerindeki bir araçta yaklaşık 25-30 bin lira gibi bir indirim yaşanabilir" açıklamasında bulundu.

Kopuz: Gıda fiyatları acilen aşağı çekilsin

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, dövizin hızla düştüğünü belirterek, "Gıda fiyatlarında acilen düzeltmeye gidilmeli. Yapılan zamlar hemen geri alınmalı" dedi. Kopuz, yaptığı yazılı açıklamada, piyasada bir süredir yaşanan belirsizlik dolayısıyla mal alım satımının durması ve fiyatların hızla yükselmesi durumunun arttık bittiğini kaydetti. Tarımsal üretimi tehdit eden tarımsal girdi artışlarına değinen Kopuz, "Özellikle gübre, tohum, ilaç gibi girdilerde çılgın fiyat artışları oldu. Her artışın da mazereti dövizdeki artıştı. Döviz düştüğüne göre bu fiyatlar acilen düzeltilmeli" dedi.

Zamları geri almayana takip

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, döviz kurundaki düşüşü, tedarik zincirinin her halkasında fiyatlara yansıtmayanlara karşı denetimin artarak devam edeceğini söyledi. Bakan Muş, "Fırsatçılara göz açtırmayacağız. İhlalde bulunanlara hukuki çerçevede en ağır cezaları vereceğiz. Vatandaşımızın hakkını hukukunu kimseye çiğnetmeyiz" dedi.

Nebati'den TL zirvesi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati başkanlığında Finansal İstikrar Komitesi'nin ikinci toplantısı yapıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada "TL'nin değerinin korunması ve tasarrufların güçlendirilmesi için yeni araçların geliştirilmesi konusunda kurum ve kuruluşlar arasında eşgüdüm sağlanması vurgulandı" denildi.

MÜSİAD'dan 'indirim' çağrısı

MÜSİAD, Türk Lirası'nın değer kazanımı sonrasında iş dünyasına 'fiyatlarda indirim' çağrısı yaptı. Dernekten yapılan açıklamada, fiyatları aşağıya çeken üyelerin isimlerinin kamuoyuyla paylaşacağı duyuruldu. "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı tedbirler piyasalara olumlu yansımış ve kısa süre içerisinde Türk Lirası'nda ciddi bir değer artışı kaydedilmiştir. Bu çerçevede tüm iş dünyasını fiyatlarında indirim yapmaya davet ediyoruz. Döviz kurunun maliyetler üzerindeki baskısının hafiflemesiyle taşın altına elini koyarak fiyatlarını aşağı yönde revize eden MÜSİAD üyelerimizi sosyal medya hesaplarımızla kamuoyuna duyurarak, enflasyonla mücadele noktasındaki kararlılığımızı göstereceğiz."