Hakkı KURBAN
Elektronik ticarete “gölge takip” geliyor. Hükümet, e-ticarette kayıt dışılığı önleyerek, verilerin sürekli izlenebilmesini sağlayacak bir adım atacak. Elektronik Ticarette Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ Taslağı hazırlanarak, ilgili kurumların görüşüne gönderildi. Taslağa göre, e-ticaret yapanlar ve aracılar hem belirlenebilir hem de ulaşılabilir olacak.
E-TİCARETE YAKIN TAKİP
Düzenlemeyle, e-ticarete ilişkin ihtiyaç duyulan istatistiklerin oluşturulabilmesi ve farklı alanlardaki e-ticaretin daha sağlıklı bir şekilde izlenebilmesi hedefleniyor. Halen, bu alandaki veriler, Bankalar arası Kart Merkezi’nin derlediği kartlı ödemelerle ilgili bilgilerden oluşuyor. E-ticarette verilerin sürekli derlenebilmesi ve e sağlıklı bir strateji oluşturulması için tebliğ taslağı hazırlandı. Kısa süre içinde yürürlüğe sokulması planlanan tebliğle şu adımlar atılacak:
BİLDİRİM ZORUNLULUĞU GELİYOR
- Tebliğ yürürlüğe girdiğinde, hem elektronik ortamda faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar hem de aracılara bildirim zorunluluğu gelecek. Bu kişi ve kurumlar, TC kimlik ve vergi numaraları ile MERSİS numaralarını Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bildirecek. l Tebligata elverişli KEP (kayıtlı elektronik posta) adresi olacak. Bu bilgi Elektronik Ticaret Bilgi Sistemine (ETBİS) işlenecek. Bu sistem, elektronik ticaret verilerinin toparlanarak, istatistiki bilgilerin üretilmesi amacıyla oluşturuldu. l E-ticaret veya aracılık faaliyetinde bulunulan mobil uygulama ve alan adı olacak ve bunların bildirimi de yapılacak.
- Elektronik ticaretin türü, elektronik ticaret faaliyeti dışındaki diğer ticari faaliyetleri, elektronik ortamda sunulan mal ve hizmetlerin türü, ödeme yöntemleri tek tek bildirilecek. l Ödemelerin yapıldığı bankalardan, kargo ve lojistik şirketlere kadar alınan hizmetlere ilişkin belgeler iletilecek.
Yıllık hacim de bildirilecek
- E- ticaret ortamında, sınır ötesi yapılan ticaretin yıllık hacmi bildirilecek. Bununla birlikte, sınır ötesi e-ticaret faaliyetinde bulunulan aracı hizmet sağlayıcıların alan adları da olacak. Yurt içinde yerleşik olmasına karşın, burada faaliyette bulunmayan, buna karşın yurt dışındaki hizmet sağlayıcılarla sözleşme yaparak sipariş alanlara da bu yükümlülük zorunlu tutuldu.
Son başvuru tarihi 30 Mart
- Hizmet sağlayıcı ve aracılar, elektronik ticarete başladıklarını, 30 gün içinde bildirecekler. Bildirimde bulunulan konuyla ilgili değişiklikler ve faaliyetlerin sona ermesi durumunda da, 30 gün içinde bildirim zorunluluğu bulunuyor. l Halen bu işleri yapanlar ise her yıl Mart ayı sonuna kadar bildirimlerini gerçekleştirecek. l Bildirimler www.eticaret.gov.tr adresi veya “e-Devlet kapısı” üzerinden ETBİS aracılığıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na yapılacak. Hizmet sağlayıcı ve aracı hizmetinde bulunanlarla ilgili bilgiler de bu adresten yayınlanacak.
1 Haziran 2017’de başlayacak
- Tebliğin yürürlüğe giriş tarihi olarak 1 Mayıs 2017 tarihi öngörüldü. Tebliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte gerekli yükümlülüklerin yapılması için de 1 Haziran 2017 tarihine kadar süre verilecek.