E-ticaret mercek altında

Bakan Ağbal, e-ticaret firmalarıyla ilgili olarak ''Türkiye'de kazanılan ve vergisi ödenmeyen tutarlarla ilgili gerekli tebligatlar yapıldı'' dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, uluslararası faaliyet gösteren e-ticaret firmalarının vergilendirilmesi konusuna ilişkin açıklamada bulundu. E-ticaret in son 20 yıldır hızla yaygınlaştığına işaret eden Ağbal, küresel ticaretin belli bir oranının elektronik ortamda yürütüldüğünü, bunun önümüzdeki yıllarda daha da artacağını söyledi. Ülke olarak bu ticaretin üzerinden ihracatı, ticaret imkanlarımızı nasıl geliştiririz diye bakmamız gerektiğini belirten Bakan Ağbal “İkinci olarak da küresel rekabet içerisinde, rekabeti belirleyen önemli faktörlerden biri de vergi rejimi. Nerede ticaret yaparsanız yapın vergi ödemeniz gerekiyor” dedi. 

Bazı ülkeler kaçınıyor  

Maliya Bakanı Ağbal sözlerine şöyle devam etti: “Mevcut durumda vergileme hakkı bizde olmalıdır diyen birtakım ülkeler var. ABD de bunun başını çekiyor. Küresel vergileme sistemi bakımından kazanç nerede elde ediliyorsa, aslında orada vergilemenin yapılması prensibi daha hakkaniyete uygun bir çözüm fakat mevcut durumda bazı ülkeler özellikle bundan kaçınıyorlar. "

Kazanıyorsa vergi ödemeli

'Ülkede kim para kazanıyorsa, vergisini ödemeli' prensibiyle haraket ettiklerini söyleyen Ağbal, Türkiye'de satış yapan uluslararası e-ticaret firmalarının vergilendirilmesi konusunda çalışma yaptıklarını kaydetti. Ağbal, Türkiye'nin birçok ülkeyle çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmalarının bulunduğunu hatırlatarak, "En kritik kavram işyerinin nerede olduğu. İşyeri deyince biz bir büro arıyoruz halbuki sanal ticaret buna uymuyor" dedi. 

Ofislerini kurup mükellef oldular 

Vergi incelemeleri sonucunda Türkiye'de kazanılan ve vergisi ödenmeyen tutarlarla ilgili muhataplara gerekli tebligatları yaptıklarını bildiren Ağbal, "Bir kısmı, bunu anlaşarak ödemek istedi, bir kısmı dava etti. Bir grup şirket Türkiye'nin bu konudaki tavrını gördüğü için Türkiye'de ofis kurdu, mükellef oldu ve vergisini ödüyor ama ısrarla 'Türkiyede ticari faaliyet yapmıyoruz, ofisimiz yok' diyenlere karşı da gerekli raporları yazdık, takip ediyoruz" dedi.