Eti Alüminyum'dan yeni yatırım kararı... Haddehane tesisi kuracak!

Cengiz Holding'in grup şirketi Eti Alüminyum, yeni bir haddehane tesisi kurmak için çalışmalara başladı. 3 milyar liralık yatırımla 2 yıl içinde hayata geçirilmesi planlanan tesisin, cari açığın kapanmasına 350 milyon dolarlık katkı sağlayacağı öngörülüyor.

Sanayinin öncelikli hammaddeleri arasında yer alan alüminyum pazarının Türkiye'deki önemli oyuncularından biri olan Eti Alüminyum, haddehane yatırımı için kolları sıvadı. Savunma sanayii gibi stratejik sektörler için büyük önem taşıyan sıcak ve soğuk hadde ürünlerinin üretilmesine olanak sağlayacak tesisin 2 yıl sonra tamamlanması planlanıyor.

Konya Seydişehir'de yapımına başlanan yeni haddehane tesisinin Türkiye için önemine dikkat çeken Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan, "Sıcak ve soğuk hadde ürünlerini üretme imkanına kavuşacağımız yeni tesisi 3 milyar liralık yatırımla kuracağız. 2 yıl içinde hayata geçirmeyi planladığımız tesisin, bugünkü fiyatlarla, cari açığın (döviz açığı) kapanmasına 350 milyon dolarlık katkı sağlayacağını öngörüyoruz. Bu tesiste, uçak gövdelerinde, zırh malzemelerinin hammaddesi olarak ve gemi endüstrisinde kullanılan alüminyum hadde ürünlerini üreteceğiz. 100 bin tonluk ek üretimin yanı sıra yeni yatırımımızla 285 kişiye de istihdam sağlayacağız" diye konuştu.

ÖZEL ALÜMİNA TESİSİ

Alüminyumda yenilikçi ürünler için araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) faaliyetlerinin büyük önem taşıdığını belirten Arkan, uzun çalışmalar sonucunda geçen yıl üretimine başlanan ve yanıcılığı önleyen özelliği sayesinde savunma sanayiinden turizm sektörüne kadar pek çok alanda güvenle kullanılabilen alüminyum hidroksidin (ATH), 'EtiFine' markasıyla satılmaya başladığını belirtti. Bu yıl ise yine başta savunma sanayii olmak üzere stratejik sektörlerde kullanılan özel alümina üretimi için yatırıma başladıklarını belirten Arkan, "Bu yılın üçüncü çeyreğinde faaliyete geçmesini hedeflediğimiz, 'Öğütülmüş Alümina Ünitesi'yle ülkemizde tamamı ithal edilen özel alümina ilk kez Türkiye'de üretilecek. Yeni yatırımla birlikte yıllık 40 bin tonluk özel alümina üretim kapasitesine ulaşmayı planlanıyoruz" dedi.

150 BİNİ AŞKIN AĞAÇ DİKİLDİ

Tesisin bulunduğu 2.5 milyon metrekarelik alana, sera gazlarının etkisini azaltan ceviz, kavak, karaçam, akasya olmak üzere 150 bini aşkın ağaç dikimi yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini belirten Arkan, "Ayrıca tesislerde 2005 yılından önce kullanılan kükürt ve kükürtdioksit oranı yüksek 6 no'lu fueloil'in doğalgaz dönüşümünü gerçekleştirdik. Tüm bu yatırımlarla aynı zamanda tesisin verimliliğini de artırdık" diye konuştu.

'YEŞİL' HEDEF

Yeşil alüminyum hedefiyle pek çok projeye imza atılıyor. 2005'ten itibaren Cengiz Holding çatısı altında faaliyet göstermeye başlayan Eti Alüminyum'a gaz salınımı kapsamında çok önemli yatırımlar yaptıklarını ve tesisi tamamen yenilediklerini belirten Arkan, "Sera gazı salınımını Avrupa Birliği normlarında belirtilen oranlardan yüzde 50 daha düşük seviyeye çektik" diye konuştu.

YENİLENEBİLİR ENERJİDEN ELEKTRİK

'Yeşil alüminyum' hedeflerine her geçen gün bir adım daha yaklaştıklarını ifade eden Arkan, Oymapınar Hidroelektrik Santrali'ne ek olarak tesisin arazisinde kurulan güneş enerjisi santralleriyle geçtiğimiz yıl üretimde kullanılan tüm elektriğin yenilenebilir kaynaklardan sağlanmaya başladığını da söyledi.