Et ve süt ihtiyacı için yeni model

Türkiye, et ve süt üretimindeki ihtiyacını organize sanayi bölgeleri kurarak kapatacak. Hayvancılık işletmelerini tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerine taşımaya başlayan Tarım ve Orman Bakanlığı, buralarda yeni yatırımcılara da yatırım yeri sağlayarak et ve gıda üretimindeki açığı kapatmayı hedefliyor.

1

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerini kurmaya devam ediyor. Birçoğunun bu yıl sonuna kadar bitmesi planlanan OSB’ler Türkiye’nin et ve gıda üretimindeki açığını kapatacak. Türkiye’de ilk örneklerini teşkil edecek olan jeotermal kaynakla ısıtılan tarıma dayalı ihtisas seraları, su ürünleri ve çiçekçilik OSB’lerinin alt yapı çalışması bu yıl tamamlanacak. Jeotermal ile ısınan seralarda tonlarca domates üretimi yapılacak. Sera işletmelerinde kesme çiçek ve saksılı süs bitkileri üretilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvancılık işletmelerini şehir dışında planlı bir şekilde kurulan tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerine taşıyor ve buralarda yeni yatırımcılara da yatırım yeri sağlayarak et ve gıda üretimindeki açığı kapatmayı hedefliyor.

BİNLERCE TON YERLİ ÜRETİM

Bu çerçevede tarıma dayalı ihtisas besi OSB’lerinin yatırımları tamamlandı. Amasya-Suluova, Gaziantep, Diyarbakır besi, Ankara-Çubuk’ta hayvancılık ihtisas OSB’si, Elazığ hayvan ürünleri OSB’si faaliyetlerine başladı. 5 OSB’de 726 işletme faaliyet gösteriyor. Söz konusu işletmelerde yılda binlerce ton et üretilirken binlerce kişiye de istihdam sağladı. Bu bölgelerde et entegre tesisleri ile hayvan atıkları bertaraf edilerek işleniyor ve elektrik üreten biyogaz tesisleri de bulunuyor.

YENİLERİ GELİYOR…

Bakanlık, Eskişehir Beylikova, Şanlıurfa, Kars besi OSB’leri ve Ağrı Diyadin sera OSB’sinin alt yapı çalışmalarına ise devam ediyor.

Jeotermalden domates üretimi

Ağrı-Diyadin Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB’de jeotermal kaynakla ısıtılacak 33 sera işletmesi faaliyet olacak ve 35 bin ton domates üretimi yapılacak. Bu yılsonuna kadar yatırımcılara kazandırılacak tesis bin kişiye de iş kapısı olacak.

Türkiye’de ilk örnek olacak tarıma dayalı ihtisas su ürünleri OSB projesi ise Adana Karataş’ta hayata geçirilecek. Proje 650 hektar alanda gerçekleştirilecek.

(Yeni Şafak)