Esnafın kredi borcu üç ay daha ertelendi

Salgın nedeniyle zordaki esnaf için yeni bir adım atıldı. Esnafın Halkbank'a kredi borçları eylül sonuna kadar ertelendi. Bu süreçte esnaftan işçi çıkarmayacağına dair taahhütname alınacak.

Kovid-19 salgınından zarar gören esnaf ve sanatkarın Halkbank’tan aldıkları ve ödenmeyen düşük faizli kredi borçları 3 ay ertelendi. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu karar kapsamında kredisi ertelenen esnaf ve sanatkârlardan, erteleme dönemi boyunca çalışan sayısını azaltmayacağına dair taahhütname alınacak. 25 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla da 1 Nisan-30 Haziran arasında vadesi gelecek kredi borçları 3 ay süreyle faizsiz ertelenmişti.

TAKSİT SAYISI DEĞİŞMEZ

Söz konusu karar, salgın nedeniyle işleri zarar gören esnaf ve sanatkârların, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketince Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği’ne (TESKOMB) bağlı bölge birliklerine ortak olan esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet kooperatifleri kefaletiyle veya doğrudan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin kararlar kapsamında olan kredi borçlarının ertelenmesine İlişkin usul ve esasların belirlenmesi amacıyla hazırlandı. Borçlar kalan vadeye yayılacak taksit sayısı değişmeyecek. Karar 1 Temmuz 2020 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

BAŞVURU ŞARTI ARANMIYOR

Esnaf ve sanatkârlardan yaşanan koronavurüs salgını nedeniyle işleri ve/veya işletmesi zarar görenlerin, TESKOMB’a bağlı bölge birliklerine ortak olan esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet kooperatifleri kefaletiyle veya doğrudan Halk Bankası’ndan 30 Haziran ve öncesi tarihlerde kullandıkları düşük faizli kredilerden doğan borçlarından, 1 Temmuz-30 Eylül tarihleri arasında vadesiz dolacak olup, söz konusu kararın yürürlüğe girdiği tarih itibariyle ödenmeyenler, başvuru şart aranmaksızın vadesinde/taksit vadesinde/hesap devresinde ilgili mevzuata göre faiz tahakkuk ettirilecek.

ÇALIŞMAK SİZDEN DESTEK BİZDEN 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımında, esnaf ve sanatkarların salgın sürecindeki yaklaşımına dikkati çekti. Albayrak, “Pandemi sürecinde Milli Mücadele şuuruyla zarar görme pahasına kepenklerini kapatarak salgının yayılmasına engel olan her bir esnafımıza ve sanatkarımıza teşekkür ediyoruz. Şimdi de kredi borçlarını 3 ay süreyle erteliyoruz. Çalışmak sizden, destek bizden.”

DÜŞÜK FAİZLİ YENİ KREDİ AÇILABİLECEK

Karar kapsamında borçları ertelen esnaf ve sanatkâra talepleri halinde Halk Bankası tarafından düşük faizli kredi açılabilecek. Borcu olanlara kredi açılmasını engelleyen hükümler uygulanmayacak. Erteleme süresi sonuna kadar takip işlemi başlatılamayacak. Erteleme işlemi borcun mevcut maddi ve şahsi teminatının sukutunu icap ettirmeyecek.