Esnafa kalıcı vergi muafiyeti

850 bin esnaf için vergi muafiyeti kalıcı olacak. Bakan Elvan, ‘Ekonomi Reform Paketi'yle 850 bin esnafa getirilen vergi muafiyetinin kalıcı olacağını ve bu yıl uygulanacağını söyledi. Elvan, 7/24 hizmet verecek ‘dijital vergi dairesi'nin de son aşamaya geldiğini açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, katıldığı Anadolu Ajansı Editör Masası'nda 'Ekonomi Reform Paketi'nin detaylarını paylaştı. Pakette 850 bin esnafa getirilen vergi muafiyetine ilişkin uygulama sürecine de netlik kazandıran Bakan Elvan, "Basit usulde vergilendirilen 850 bin esnafı Gelir Vergisi'nden muaf tutuyoruz, beyan yükümlülüklerini kaldırıyoruz. İstisna uygulamamız 2021 yılı kazançlarıyla başlayacak ve kalıcı olarak uygulanacak, bunu özellikle vurgulamak istiyorum" dedi. Elvan, bu adımın, salgın süreciyle kısıtlı geçici bir uygulama olmayacağını vurguladı.

7/24 VERGİ DAİRESİ

Ekonomi Reform Paketi kapsamında 'dijital vergi dairesi' uygulamasını başlatacaklarını belirten Elvan, 7 gün 24 saat hizmet verecek sistemle vergiyle ilgili iş ve işlemlerin elektronik ortamda yapılabileceğini, çalışmaların son aşamaya geldiğini anlattı. Elvan vergi denetimini de elektronik ortamda yapmayı hedeflediklerini dile getirdi. Bakan Elvan, pakette yer alan Fiyat İstikrarı Komitesi ile enflasyonla mücadelede tüm tarafları aynı masada topladıklarını belirterek, "Fiyat İstikrarı Komitesi'nin ana amacı, enflasyon üzerinde risk oluşturan arz şoklarına karşı çözüm önerilerinin geliştirilmesidir. Arz şoklarına bağlı sorunları para politikalarıyla çözmeniz mümkün değildir. Nasıl gıda için ayrı bir komitemiz varsa, yapısal şokların olası etkilerini bu komiteyle takip edip zamanla adımlar atacağız" ifadelerini kullandı.

İZİN ALMALARI GEREK

Bakan Elvan, belediyelerin şirket kurmak istediğinde izin alması gerektiğine dikkat çekerek, "Son bir yılda ise şöyle bir gelişme görüyoruz. Herhangi bir vatandaş şirket kuruyor, bu şirketi belediyeye hibe olarak veriyor ve Cumhurbaşkanlığı'ndan izin almadan bunun üzerinden belediyeler iş yapıyor. Bu da tamamıyla kanunu dolanmak anlamına geliyor. Bunlara çekidüzen vermek istiyoruz" diye konuştu.

BELEDİYELERİN FAİZ GİDERİ ARTIYOR

Bakan Elvan, belediyelerin faiz yükünün arttığını gösteren bir de grafik paylaşarak, bu konuda muhalefetin, "Bizim belediyelerimizin çalışmalarını engelleyici düzenleme mi yapmak istiyorlar?" şeklinde yorumları olduğuna işaret etti. Elvan, "Böyle bir yaklaşımımız olsa belediyelerin önemli kısmı AK Parti'de, böyle bir tedbiri getirmezdik" ifadelerini kullandı.

REFORM TAKVİMİ EN GEÇ SALI GÜNÜ AÇIKLANACAK

Ekonomi Reform Paketi'ne ilişkin takvimi hazırladıklarını dile getiren Elvan, "Ne var takvimimizde? Sorumlu kuruluş, ilgili kuruluşlar kimlerdir? Bu eylemi ne kadarlık bir sürede tamamlayacağız? Bunların hepsini en geç önümüzdeki hafta salı günü paylaşacağız. Her 3 ayda bir gerçekleştireceğimiz reform takip toplantılarıyla programın uygulama başarısını da değerlendirerek, kamuoyunun takdirine sunacağız" diye konuştu.

YABANCILAR DA MERAK EDİYOR

Ekonomi Reform Paketinin yabancılara anlatılması için yapılan çalışmalara ilişkin de bilgi veren Elvan, "Çok değişik ülkelerden, büyükelçiliklerden Ekonomi Reform Programı'na ilişkin bakanlığımızdan detaylı açıklama talep edildi. AB ülkeleri başta olmak üzere G20 büyükelçileri ile bir araya geleceğiz, Ekonomi Reform Programı'nın detaylarını paylaşacağız" ifadelerini kullandı. Elvan, Yabancı yatırımcılarla da bir araya geleceklerinin altını çizdi.

ÖNÜMÜZDE FIRSAT PENCERESİ VAR

Elvan, 2020'de özellikle Kovid-19 süreciyle dünyada doğrudan yatırımların ciddi bir şekilde daraldığına dikkati çekerek, "Yüzde 40'ın üzerinde bir daralma söz konusu. Şu anda biz ertelenmiş bir taleple karşı karşıyayız. Bu iyi bir şey. Türkiye'nin önünde de çok önemli bir fırsat penceresi var. İşte hazırladığımız bu paketle fırsatları yakalamak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

DİJİTAL PARAYA ALTYAPI KURULACAK

Dijital para konusuna da değinen Elvan, bunun altyapısını oluşturacaklarını ifade ederek, "Dijital parayla kriptoyu karıştırmamak lazım. TL karşılığı dijital paradan bahsediyoruz. Kripto paralarla ilgili çok ciddi kaygılarımız var. Türkiye'de Bitcoin işlemleriyle ilgili bir bakan yardımcımızı görevlendirdik. Çalışma sonuçlandığında paylaşacağız" dedi.