Esnafa düşük faizli çifte kredi müjdesi  

Başbakan Yıldırım’dan esnafa müjde: İşletme kredisi sınırı 150 binden 200 bine çıkarıldı.İşyerini veya işyerine taşıt almak isteyen esnaf, düşük faizle 500 bine kadar kredi alacak.

AK Parti Genel Başkan Vekili ve Başbakan Binali Yıldırım, esnafa müjdeleri sıraladı. Yıldırım, esnaf ve sanatkarların kullanacağı işletme kredisi sınırının 150 binden 200 bine çıkarıldığını belirterek, ayrıca bulunduğu iş yerini veya iş yerinde taşıt almak isteyen esnafa, düşük oranlı faizle 500 bin liraya kadar kredi verileceğini açıkladı. Yıldırım, “Bunların faizi piyasa faiziyle değil, özel, Hazine’nin desteklediği düşük oranlı faizle olacak” dedi. Yıldırım, 2002’den bu yana 1.5 milyon esnafa sadece 70 milyar lira kredi kullandığını, bu yılın ilk  9 ayında ise esnafa açtıkları kredinin 9 milyar lirayı geçtiğini belirtti.

BUYÜKSEK FAİZİN İZAHI YOK

Yıldırım, Türkiye’nin risk primi bakımından son 3 yılda hiç olmadığı kadar iyi durumda olduğuna işaret ederek, büyüme de yüzde 5’in üzerinde seyrediyorken, küresel ve yerel yatırımlar günden güne artıyorken faizlerin yüksekte seyretmesinin, ekonomik kurallarla izahının mümkün olmadığını vurguladı. Yıldırım, bu konunun, hükümetin öncelikli maddeleri arasında yerini aldığını bildirerek, alacakları önlemlerle ve ekonomiye yönelik yeni kararlarla faizlerin de kendi doğal sınırı içinde kabul edilebilir sınırlara çekilmesini sağlayacaklarını belirtti.  çuvaldızı kendimize batıracağız 

Yıldırım, 2018’in tasarruf yılı olacağını, yeni araç alımı yapılmayacağını belirterek, “Önce çuvaldızı kendimize batıralım ki iğneyi de vatandaşa yönelttiğimizde o da makul görsün” dedi.

Vergi muafiyeti 2020’ye uzadı

YILDIRIM, büyükşehirlerde köyden mahalleye dönüşen yerlerde esnaf muaflığı olduğunu anımsattı. ‘Eski köy’ diye tabir edilen yerlerdeki esnaflara vergi muafiyeti tanındığını kaydeden Yıldırım, “O muaflığın süresi dolmuştu, 2020’ye kadar tekrar uzatıyoruz” dedi.

Tıpış tıpış geri verecekler! 

YILDIRIM, bazı belediyelerin ellerindeki bütçeyi çarçur ettiğini, para bitince de vatandaşın malına göz diktiğini ve yüz liralık yere 5 bin liralık değer biçtiğini anlattı. “Burası dağ başı mı? Sana verilen bir yetkiyi bu kadar aymaz bir şekilde nasıl istismar edersin? Şimdi buna el attık, hiç kimse yüzde 50’den fazla artırımayacak” ifadesini kullanan Yıldırım, “Bunların hesabını verecekler. Öyle ‘ben yaptım oldu yok’. Şimdi tıpış tıpış o aldıkları paraları geri verecekler. Yeni beyannameler düzenlenecek” diye konuştu.

Cepte vergi %7.5’E düşüyor

Yıldırım, şöyle konuştu: “Cep telefonu görüşmesinde yüzde 25 olan vergiyi yüzde 7,5’a düşürüyoruz. Ev telefonunda da yüzde 7,5’a düşürüyoruz. Telefon şirketleri, vergiler düşmesine rağmen eğer düşürmezse biz de onları düşürürüz.” 

MTV’de ikaz ve talimatı dinledik 

MTV artışına da dikkat çeken Başbakan Yıldırım, “Bunu yaparken biraz fazlaydı, vatandaşın ikazı, Cumhurbaşkanımızın da bu yöndeki talimatı çerçevesinde normal bir seviyeye getirdik. Bunu yaparken de 1300 cc motor hacminde olan araçları muaf tuttuk. Böylece yüksek bedelli olmayan araçlarımızı da bu işin dışında tuttuk ki dar gelirli, orta gelirli vatandaşımız bundan fazla etkilenmesin” değerlendirmesinde bulundu.