Esnaf şikayet etti ek vergi getirdik

Bakan Bolat, yurtdışı alışverişine getirilen ek vergi kararını TOBB, TİM ve esnaf odaları ile birlikte istişare ederek aldıklarını söyledi. Bolat, “Tüketici de esnaf da yoğun şikayette bulundu” dedi.

Akşam Gazetesi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat "Yurtdışından alışverişte vergisiz harcama limitinin düşürülüp verginin de yüzde 30-60 bandına çıkarılmasının tüketici ve esnaf şikayetleri üzerine kararlaştırıldığını söyledi. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından düzenlenen ve İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı'nın açılışını yapan Bolat, "Temu ile yeni bir düzenleme geldi. Bu düzenlemeye neden ihtiyaç duyuldu?" şeklindeki soru üzerine Bolat "Bu, bir firma, şahsa ya da ülkeye yönelik bir düzenleme değil. Genel bir ithalat düzenlemesi" dedi.

İSTİŞARE EDEREK ALDIK

Bolat "E-ticaret ile ilgili yapılan işlemlerde sektörlerde, ürünlerde çok hızlı değişimler oluyor. Çok hızlı pazar payları değişimleri meydana geliyor. Özellikle küçük esnaf, tüccarlar, ticaret odaları, esnaf odaları, sanayi odaları bize bu konuda yoğun şikayette bulundu. Tüketicilerden de kalitesizlik, ürün güvenliği, tehlikeli ürün noktasında şikayetler çokça yapıldı. Hem ilgili bakanlıklarımız ile istişare ettik hem bu ilgili ticaret ve esnaf odaları, TOBB, TİM gibi kuruluşlar ile istişare ettik. Onların da umumi arzusu üzerine bu yeni düzenlemeyi getirdik" dedi.

AMACIMIZ KORUMAK

Bolat "Buradaki amacımız ülkemizin ekonomisinde üreten kesimin pazar ve istihdam kaybı yaşamasını engellemek. Bu gaye ile bu değişiklik yapıldı" dedi. Bakanlık Temu, Amazon ve AliExpress gibi platformlardan yapılan alışverişlerde daha önce 150 euro (5800 TL) olan vergisiz harcama limitini 30 euro'ya (1100 TL) indirmişti. Avrupa Birliği ülkelerinden gelen kargolarda daha önce yüzde 18 olan vergi dilimi yüzde 30'a, diğer ülkelerde ise daha önce yüzde 30 olan vergiler yüzde 60'a çıkarılmıştı.

TEMU'DAN KARŞI ADIM

Yeni tarifeyle birlikte yurtdışından hızlı sipariş kargolar için limit 30 Euro'ya indirilmişti. Bunun üzerine TEMU, 2000 TL olan minimum sipariş tutarını 670 TL'ye indirme kararı aldı. Böylece siteden yapılan alışverişlerde limitin altında kalmak mümkün olacak. TEMU'nun hemen aksiyon alması, Çinli sitenin Türkiye'den siteye olan ilgiyi kaybetmek istemediğini gösteriyor.

İHRACATÇILARA 5 MİLYAR LİRA EK DESTEK GELİYOR

Fuarın açılışında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bakanlığın tüm bütçesi, teşkilatı ve mevzuatıyla her zaman ihracatçıların yanında olduğunu belirterek, "Size ayırdığımız bütçeyi daha da artırmak için Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'ndan ilave 5 milyar liraya yakın bir bütçe desteği daha talep ettik. Onu da alınca sizlere daha çok ihracat destekleri vereceğiz" dedi. Bolat "Konfeksiyoncularımız, hazır giyimciler, tekstilciler morallerini her zaman yüksek tutsunlar. Özellikle AB ve Amerika'daki ithalat talebinde bir düşüş var son 1.5 senedir. Bu konfeksiyon sektöründe de kendini gösteriyor. Yüzde 15'ler civarında ama sonbahardan itibaren gerek ABD'nin gerekse AB'nin faiz indirimlerini hızlandırarak ekonomilerini canlandırma arayışına girecekleri artık iyice belli oldu. Bu, küresel talebe de yansıyacak. İnşallah tekstil ve konfeksiyonumuz için de yeni pazar imkanları ve kapıları açılacak" dedi. Ticaret Bakanı Bolat, IFCO'nun artık bir moda ve hazır giyim fuarının marka adı olduğunu vurgulayarak, AB'nin bazı ülkelerinin vize konusunda zorluk çıkarmasının Türkiye'deki fuarlara pozitif etki ettiğini söyledi. TİM ve İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe ise "Yaz dönemi olmasına rağmen küresel markalar IFCO'ya büyük ilgi gösteriyor. Sektörün fiyat tutturmakta zorlandığı bir dönemde 150'yi aşkın ülkeden 10 bin civarında alıcının İstanbul'a gelmesi anlamlı" dedi.