Esnaf kredilerinde faiz indirimi yolda

Ticaret Bakanı Bolat, esnaf kredilerinde yılbaşında faizlerin indirileceğini söyledi. Bolat, 148 milyar TL'ye ulaşan kredi hacminin artırılacağını ve bekleyen dosyaların yıl bitmeden tamamlanacağını açıkladı.

AKŞAM GAZETESİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği'nin Antalya'da gerçekleştirdiği toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, esnafın finansman yükünü hafifletecek yeni düzenlemelerin yılbaşında yürürlüğe gireceğini söyledi. Aileleriyle birlikte 10 milyonluk kitleyi barındıran esnaf kesiminin taleplerini değerlendirdiklerini dile getiren Bolat, "Yılbaşında yüzde 25'e kadar düşürdüğümüz yüzde 50 sübvansiyonlu esnaf kredisi, Halk Bankası kredilerinde faiz indirimi, finansman maliyeti indirimi konusu, yeni yılın başında uygulamaya alınacak" dedi.

BAŞVURULAR ALINACAK

Ticari araç alımlarında esnafa kullandırılan kredi üst limitinin daha önce 2.5 milyon liraya yükseltildiğini hatırlatan Bakan Bolat şunları kaydetti: "Yeni bir uygulama olarak makine alımlarında da üst limit 2.5 milyon liraya yükseltilmiştir. Üçüncü ve herkesin merakla beklediği şu anda bu yılın 10.5 ayı boyunca esnaf kredilerinde 148 milyar liraya ulaştık. Bu, geçen yılın rakamının yüzde 46 daha üzeri bir artış. Ancak çok sayıda bekleyen dosya olduğunu da arkadaşlarımız ifade ediyorlar. Bu bekleyen dosyalar da 31 Aralık'a kadar Halk Bankası tarafından raftan indirilip gereği yapılacak."

Bolat, AK Parti hükümeti iktidara geldiği günden bu yana esnaf sayısının 1 milyon 300 binlerden 2 milyon 300 bine yükseldiğini vurguladı. Son 5 yılda pandemi, Rusya-Ukrayna Savaşı, enerji krizi, deprem, ekonomik durgunluk gibi tüm olumsuz olaylara rağmen yeni olarak 1 milyon 585 bin esnafın işyeri açtığını dile getiren Bolat, buna karşılık da 585 bin kapamanın olduğunu belirtti.

MAKİNE ALIMLARINDA ÜST LİMİT 2.5 MİLYON TL

Toplantıda açıklanan diğer destekler arasında makine ve ekipman alımlarında kredi üst limitinin 2.5 milyon liraya çıkarılması öne çıktı. Ayrıca, geçen yıl başlatılan ve esnafın fatura düzenlemelerinde ek yük oluşturan yüzde 30'luk faturalandırma şartı, yoğun talep üzerine bir yıl ertelendi. Bunun yanında kooperatiflere verilen personel, fuar ve demirbaş desteklerinde de artışa gidildi. Personel istihdam desteği yıllık 266 bin liraya, fuar ve sergi desteği ise 150 bin liraya yükseltildi. Bakan Bolat, bu adımların hem esnaf hem de kooperatiflerin maliyetlerini azaltmayı hedeflediğini belirtti.

FATURALANDIRMA UYGULAMASI 1 YIL DAHA ERTELENECEK

Esnaf kredileri verilirken faturalandırma uygulamasında geçen sene bir yıllık erteleme yapıldığını anımsatan Bolat, esnaftan bu yıl için de böyle bir talebin geldiğini söyledi. Bunun üzerinde de çalışma yaptıklarını anlatan Bolat, "Aradan geçen sürede yapılan çalışmalarda gördük ki esnafımızın biraz daha mühlete ihtiyacı var. Bu yılbaşından itibaren uygulanmaya başlanacak olan yüzde 30'luk faturalandırma uygulaması, bir yıl daha erteleniyor. Hazine ve Maliye Bakanlığımız, kararı Cumhurbaşkanlığımıza gönderdi. Kısa bir süre sonra inşallah çıkacak. Hayırlı, uğurlu olsun" diye konuştu.